Відомі лавреати премії Андерсена

0

Оголосили лавреатів премії імені Андерсена (Hans Christian Andersen Award). Про це повідомила Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (IBBY) на офіційному сайті.

Переможцями 2024 року стали письменник Гайнц Єніш (Heinz Janisch) з Австрії й ілюстратор Сідні Сміт (Sydney Smith) з Канади.

Гайнц Єніш — австрійський радіожурналіст і письменник, лавреат багатьох премій у галузі дитячої літератури, відомий своїми поетичними історіями, які знаходять дивовижне у повсякденності. Гайнц Єніш був номінантом премії імені Андерсена 2022 року. 

П’ять книжок Гайнца Єніша:

  • Hans Christian Andersen. Die Reise seines Lebens (Ганс Крістіан Андерсен: Подорож його життя), ілюстраторка Мая Каастеліц;
  • Die Schlacht von Karlawatsch (Битва під Карлаватшем), ілюстратор Альоша Блау;
  • Die Brücke (Міст), ілюстраторка Гельга Банш;
  • Der König und das Meer (Король і море), ілюстратор Вольф Ельбрух;
  • Zack bumm!, ілюстраторка Гельга Банш.

Сідні Сміт — канадський ілюстратор, раніше займався дизайном плакатів і обкладинок альбомів. Потім перейшов на дитячі книжки й здобув визнання завдяки своїм зворушливим ілюстраціям, що передають як красу, так і складність повсякденності.

П’ять книжок Сідні Сміта:

  • Small in the City (Маленький у місті);
  • Sidewalk Flowers (Вуличні квіти), автор Джонарно Лоусон;
  • The White Cat and the Monk (Біла кішка і монах), авторка Джо Еллен Боґарт;
  • Town Is by the Sea (Місто біля моря), авторка Джоанн Шварц;
  • I Talk Like a River (Я говорю, як річка), автор Джордан Скотт.

Переможців премії оголосили 8 квітня на Болонському дитячому книжковому ярмарку.

Премія Ганса Крістіана Андерсена — це найвища міжнародна нагорода, яка присуджується письменникам й ілюстраторам дитячих книжок, яку заснували у 1956 році. Кожні два роки її вручає організація IBBY за видатний внесок у дитячу літературу.

Свого часу лавреатами премії Андерсена стали такі видатні дитячі письменники, як: Елінор Фарджон, Астрід Ліндґрен, Еріх Кестнер, Туве Янссон, Джанні Родарі, Марія Ґріпе, Крістіне Нестлінґер, Анні Шмідт, Кетрін Патерсон, Девід Альмонд та багато інших. Серед ілюстраторів нагороду отримували: Моріс Сендак, Роберт Інгпен, Квентін Блейк, Ютта Бауер, Петер Сіс, Сюзанна Бернер та інші.

У довгі списки премії Андерсена-2022 потрапили двоє українців. Лавретками премії тоді стали французька письменниця Марі-Од Мюрай та корейська художниця Сюзі Лі.

Нагадаємо, через росіянку Анастасію Архіпову, що мала бути на чолі журі премії Ганса Крістіана Андерсена у 2024 році, тодішня королева Данії Марґрете ІІ відмовилася від патронату над премією. Згодом Архіпова подала у відставку.

Читайте також: Російський вплив на IBBY: чи довіряти «Нобелівці» дитліту?

Зображення: IBBY, колаж Читомо

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я