Відсіч ворогу — словом

0

У Житомирському обласному музично-драматичному театрі ім.І.Кочерги 29 вересня відбулась церемонія нагородження переможців першого етапу Літературного марафону серед письменників «Війна росії проти України. Відсіч».

З 1 вересня до 21 вересня 2022 року тривала подача творів на конкурс. Приймались нові оригінальні доробки авторів або колективу авторів, опубліковані у завершеному вигляді з 24 лютого 2022 р. до їх подачі на Марафон. Брати участь могли як професіонали, так і аматори із Житомирщини та ВПО. Участь взяло 33 конкурсанти, надіславши близько 100 творів на пошту оргкомітету.

Переможцями першого етапу Марафону “Завантаження. Дія перша” стали: в номінації «Поезія» лауреат І премії — Михайло Жайворон, ІІ премії – Олег Антонюк та Василь Головецький, ІІІ премії – Юрій Кондратюк та Євгенія Юрченко. В номінації «Проза» лауреат І премії – Людмила Суворова, ІІ премії — Оксана Геращенко, ІІІ премії — Віктор Васильчук. Номінацію «Театральні симпатії» від театралів отримав Сергій Сіваченко.

“У кожного свідомого українця своя зброя у війні з ненависним російським агресором. Для мене наразі – це Слово, що йде з душі у душу, здатне зцілити, розрадити, надихнути, вселити віру у перемогу. І це Слово має бути не лише написаним, а й почутим.

Тож не міг пройти мимо «Літературного марафону серед письменників України/ Житомирщини «Війна росії проти України. Відсіч»… Для мене було цілковитою несподіванкою стати лауреатом першої премії цього Марафону у номінації «Поезія».

У рамках проєкту пройшли сценічні читання. Така форма презентації літературних/драматургічних творів широко використовується у театрах Європи та світу. Без зайвих декорацій і костюмів, без гриму та спецефектів, очі в очі, актори і режисери Житомирського театру ім. І.Кочерги прочитали найкращі твори учасників Марафону, розказали історії, що хвилюють усіх нас у ці дні. Дякую професійним акторам, які емоційно прочитали аж три мої твори, написані після 24 лютого і схвально зустрінуті публікою, а також режисерам театру, заслуженій діячці мистецтв України Наталії Тімошкіній та заслуженому артисту України Петрові Авраменку”, — написав на своїй сторінці у фейсбук Михайло Жайворон.

Додамо, що марафон був організований ГО «Головна сцена» разом із Житомирським академічним музично-драматичним театром ім.І.Кочерги у партнерстві із Житомирським обласним літературним музеєм, Житомирською обласною універсальною науковою бібліотекою ім.О.Ольжича, за підтримки НУО «Сучасний формат», Управління культури та туризму Житомирської облдержадміністрації.

Текст Людмила Лобачова
 Фото Олена Антипчук

zt.20minut.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я