Вийшов у світ біографічний роман у п’єсах «Рєпін»

0

З-під пера українського драматурга Валерія Герасимчука вийшов у світ біографічний роман у п’єсах «Рєпін» (Київ: Український письменник, 2019 – 540 с.). Редактором книги стала заслужена працівниця культури України Галина Лукова, художнє оформлення здійснила письменниця і дизайнер Катерина Міщук.

Це не просто художній твір – це глибоке й різнобічне дослідження життя і творчості нашого геніального земляка, здійснюване автором протягом багатьох років і основане на широких документальних матеріалах. Як справедливо відмітила у своїй рецензії «В обладунках новотвору» мистецтвознавець, зав. відділом дореволюційного мистецтва Харківського художнього музею Ольга Денисенко («Українська літературна газета», 12 березня 2021 року): «Біографічна, літературна, мистецтвознавча спадщина, пов’язана з життям і творчістю Іллі Юхимовича Рєпіна, є багатющою, створюваною впродовж багатьох десятиліть. Автор біографічного роману у п’єсах «Рєпін» певною мірою спробував об’єднати ці «жанри» у свою авторську версію, що, на наш погляд, йому цілком удалося».

Певне уявлення про сам твір допомагає нам скласти і анотація до роману:

«П’ятнадцять картин – п’ятнадцять однойменних драм. Як і на полотнах Іллі Рєпіна, у п’єсах Валерія Герасимчука переплітаються відомі історичні постаті й вигадані персонажі, реальні події й домальовані уявою драматурга ситуації. А все це разом складається у велику реалістичну картину життя і творчості одного з найбільших художників світу і, наче у багатосерійному фільмі, відображає його довгий, многотрудний шлях. Біографічний роман у п’єсах «Рєпін» складається з драм «Бурлаки на Волзі», «Паризьке кафе», «Хресний хід», «Портрет Мусоргського», «Портрет Стасова», «Іван Грозний», «Вечорниці», «Портрет Сурикова», «Толстой на оранці», «Запорожці», «Портрет Третьякова», «Чорноморська вольниця», «Гайдамаки, або Освячення ножів», «Гопак» і «Портрет Званцевої» і є продовженням роботи драматурга над його авторським циклом «П’єси про великих» (тільки цього разу письменник іде значно далі всіх донині відомих літературних жанрів і форм і створює роман у п’єсах – абсолютно новий жанр у художній літературі). Написаний роман на основі фундаментальних наукових досліджень відомих мистецтвознавців та біографів Іллі Юхимовича Рєпіна (О.А. Лясковської, С.О. Пророкової, В.М. Москвінова, І.С. Зільберштейна, К.І. Чуковського та ін.), а також спогадів про художника, його власних мемуарів і листування з друзями, серед яких були Л.М. Толстой, В.В. Стасов, Д.І. Яворницький, І.М. Крамський, П.М. Третьяков…».

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я