Вінниччина: дипломат написав книжку про маму

0

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Кіпр (2003-2007, 2012-2019 рр.), перший ректор Дипломатичної академії при МЗС України Борис Гуменюк презентував книжку «Роде мій красний, роде мій дужий».

Про це повідомляє golos.com.ua.

Мати дипломата Лідія Гуменюк багато літ працювала директором Могилів-Подільської загальноосвітньої школи № 2. Залишила щоденникові записи. Більшість із них присвячена їхньому роду по материнській лінії. На основі цих записів син підготував видання, його надрукували у серії «Моя Вінниччина», що фінансується за кошти обласного бюджету. Про все це Борис Гуменюк розповів «Голосу України», подарувавши кореспонденту газети примірник книжки.

Майбутній дипломат навчався у «маминій» школі. Тож і презентував видання колективу вчителів та учнів цієї школи. Розмова вийшла щирою, автор згадував свої шкільні роки, наставників, які дали добрі знання, за що він отримав золоту медаль. При вступі в Київський університет імені Шевченка його запитували: «Звідки у вас, юначе, така досконала англійська?». Він гордо відповів: «Це заслуга моєї шкільної вчительки Густи Миронівни Клецельман із Могилів-Подільської школи № 2». Пані Густу, а також інших своїх учителів, Борис Іванович згадував на презентації книжки. Вчителі розповідали йому, які спогади зберігають у школі про його матір Лідію Олександрівну.

Головна героїня твору — Лідія Гуменюк — родом із села Підлісний Ялтушків, колишнього Барського, а нині Жмеринського району Вінниччини. У це село майбутній дипломат не раз приїздив у дитинстві до бабусі й дідуся. Завітав і тепер до маминих земляків. Мешканці невеликого села зібралися на зустріч із «сином Ліди», так дехто з них казав. Із Вінниці приїхали письменники: голова місцевого осередку Спілки письменників Вадим Вітковський, він же керівник видавничого дому «Моя Вінниччина», редактор згаданого комунального закладу Михайло Каменюк, поет Андрій Стебелєв, фотохудожник Олександр Гордієвич.

Автор книжки поділився враженнями про те, з яким хвилюванням читав мамині спогади про одну з гілок свого роду, в долі якої відображена доля невеликого села Підлісний Ялтушків. Це згадка про життя селян у 1920-1930-х рр., а також роки гітлерівської окупації села. Записи маминого щоденника син доповнює особистими враженнями від відвідання населеного пункту, що розташований неподалік історичного міста Бар. Ці місця відомі ще й тим, що їх описав Михайло Грушевський у праці «Барське староство».

— Видання нашого шанованого земляка Бориса Гуменюка є свідченням того, як сімейні архіви можуть стати основою для написання майбутніх книжок, адже це безцінний матеріал очевидців тих подій і фактів, які залишилися у минулому, але про них мають знати нащадки, — каже Михайло Каменюк.

За його словами, у серії «Моя Вінниччина», яку він редагує, уже надруковано книжки про історію понад 60 населених пунктів краю. Фінансує такі видання обласний бюджет. Кошти виділяють на підставі рішення обласної ради «Про створення літопису історії міст і сіл Вінниччини».

Віктор СКРИПНИК
Вінницька область

На знімку: Бориса Гуменюка зустріли хлібом-сіллю мамині земляки у селі Підлісний Ялтушків (поруч — дружина Алла)

Фото Олександра ГОРДІЄВИЧА

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я