Артем Чех: «У моєму романі черкасці впізнають картини рідного міста»

0

Далеко не кожній місцині вдалося закарбуватися на сторінках сучасної української літератури. Черкасам — пощастило. Артем Чех, черкащанин за походженням, раніше вже змалював їх в урбаністичному романі «Район Д» — циклі міських історій, об’єднаним одним часом та простором.

Про це повідомляє procherk.info.

Тепер же у рамках XII Міжнародного поетичного фестивалю «Meridian Сzernowitz» 5 вересня у Чернівцях відбулася презентація нового роману Чеха «Хто ти такий?», а також фільму за мотивами роману «Я і Фелікс» режисерки Ірини Цілик.

Роман значною мірою автобіографічний: прототипом Тимофія — одного з головних героїв книги — став сам автор. Події на сторінках книги розгортаються в Черкасах, де пройшли дитячі та юнацькі роки письменника. «Це книга про дорослішання у 90-ті. У ті хиткі часи, коли наші батьки не давали собі раду з усім тим, що на них звалилося. Ми тоді були дітьми, багато чого не розуміли. А зараз ми виросли і маємо шанс озирнутися назад», — прокоментувала Ірина Цілик, режисерка фільму та, окрім того, дружина автора роману.

Ми запитали в автора, чи впізнають читачі Черкаси на сторінках книги.

«Звісно, у моєму романі черкасці впізнають картини рідного міста, — розповідає Артем Чех. — По-перше, там кілька разів згадується слово «Черкаси». Звучать слова «Район Д» та назви певних заводів. Загалом, топонімів багато, значна кількість упізнаваних місць: Соснівка, центр міста, «Будинок торгівлі», готель «Черкаси». Крім того, Дніпро – це дуже впізнавана локація. «Велика вода» не може для черкасців нічого не значити. У книзі навіть буде маленький екскурс в історію Соборної площі: як її перейменовували із Соборної на площу Леніна та знову на Соборну».

Одного з головних персонажів фільму за мотивами роману — колишнього афганця Фелікса — зіграв харизматичний письменник Юрій Іздрик. «На відміну від усіх інших реальних прототипів цієї книжки, я ніколи не бачила Фелікса, — розповідає Ірина. — Але цей тип особистості мені добре відомий, принаймні, кількох людей, схожих на нього, я добре знаю. Фелікс, мій батько, Іздрик – це все одного поля ягоди. Це люди, які носять в собі чорні омути якихось травм і, водночас, балансують між цими контрастами. Коли на етапі підготовки, я пояснювала нашій кастинг-директорці, хто б міг зіграти Фелікса, я говорила, що це має бути хтось схожий на Іздрика. Зрештою, в кадрі він був як риба у воді — викладався цілком і перегравав багатьох професійних акторів».

241459437_378711850371700_2754424409354351153_n

Тимофія у дитячому віці зіграв син Артема та Ірини — Андрій. Тандем хлопчика та поета виявився настільки вдалим, магічним, що багато їх спільних розмов, імпровізацій, зрештою, увійшли до фінального сценарію та стали сценами фільму.

Водночас із романом «Хто ти такий» у світ вийшов саундтрек до книжки. Композицію «Давній друг» записав репер Freel, також черкащанин за походженням. У тексті можна почути про «черкаський чорнозем», а також багато інших алюзій на події роману.

Анна Арінархова

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я