За 2023 рік мовний омбудсмен отримав понад 3 тисячі скарг

0

З початку 2023 року українці подали понад 3 тисяча звернень про порушення мовного закону — найбільше звернень щодо сфери обслуговування, зокрема соціальних мереж, інтернет-представництв, інтернет-магазинів.

Про це Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив у ефірі Українського радіо.

За словами Кременя, медіа дедалі більше почали запрошувати експертів, які принципово не спілкуються українською й окремі телеканали не хочуть їх перекладати державною мовою.

«По кожному з цих фактів ми готуємо звернення, в деяких ситуаціях ми проводимо заходи державного контролю», — зауважив він.

Водночас уповноважений констатував: переважна більшість українських театрів дотримуються вимог мовного закону.

Він також підтримав театри, які після початку повномасштабного вторгнення не тільки повністю змінили репертуар на україномовний, а й самі ініціювали зміну назви, прибравши слово «російський»: «Тому я аплодую Харківському театру, Миколаївському художньому театру, Київському національному театру Лесі Українки, Одеському театру та іншим колективам, які всіляко сприяють тому, щоб мовна ситуація була під контролем і вона відповідала українській Конституції».

«Ми ніколи не були і не станемо поліцейським органом, але принципово захищаємо право громадянина України на інформацію та послуги державною мовою».

тарас креміь порушення про мову

Фото: сайт Уповноваженого із захисту державної мови

тарас креміь порушення про мову

Фото: сайт Уповноваженого із захисту державної мови

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я