«Закарпатську» «Маріупольську драму» з успіхом показали в Києві

0

16 березня, на день знищення російською авіабомбою театру в Маріуполі, в Київському національному академічному театрі імені Івана Франка відбувся показ вистави «Маріупольська драма», над якою спільно працювали маріупольці та закарпатці (автор п’єси – Олександр Гаврош, режисер – Євген Тищук, художник – Емма Зайцева).

На показі побував в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, чільні представники Донецької ОДА, журналісти загальноукраїнських та закордонних ЗМІ.

Як повідомив Геннадій Дибовський, директор  Донецького академічного драматичного театру, який нині розташований в Ужгороді, квитки на виставу були розкуплені вже за кілька днів до вистави. Акторам, які зі сцени розповідали власні історії ( Віра Лебединська, Ігор та Матвій Китриші, Олена Біла, Дмитро Муранцев) влаштували тривалу овацію. Оскільки далеко на всі бажаючі змогли потрапити на виставу, домовлено про додаткові покази «Марупольської драми» на малій сцені найвідомішого театру України.

Подивився виставу і голова Шевченківського комітету, актор Євген Нищук, який так відгукнувся про побачене: «Наші колеги показали виставу «Маріупольська драма». Це їхні реальні спогади про ті страшні дні в оточеному ворогами місті, і про той трагічний день, коли окупанти знищили театр. Під час перегляду я згадав слова одного з авторів фільму «20 днів у Маріуполі» на врученні премії Оскару: «Я би ніколи не хотів створювати такий фільм». Так і тут.  Але нині це одна з форм нашого мистецького спротиву, нагода розповісти правду з перших уст, поки російські пропагандисти не перевернули все з ніг на голову. І поки, за Оруелом,  «свобода не стала рабством, а біле – чорним». Було болісно, чесно, щемко… А головне – серце Театру, хоч і зранене, продовжує битися».

zakarpattya.net.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я