Закличне сяйво «Мистецьких променів України»

0

У рамках святкування Дня Європи розпочався I Міжнародний фестиваль-конкурс «Мистецькі промені України», який буде проведено у змішаному форматі онлайн/офлайн в Україні та у діаспорі. Цей культурно-просвітницький проєкт покликаний слугувати не лише згуртуванню «нашого цвіту по всьому світу», а й тому, щоб у країнах, де нині живуть наші краяни, зростала і серед їх корінного населення підтримка нашої держави та її мужніх захисників у війні проти московського агресора.

Інакше кажучи, організатори «Мистецьких променів…» прагнуть зацікавити також представників інших народів, які зможуть краще пізнати Україну завдяки популяризації через фестиваль-конкурс з такою нетривіальною назвою нашої самобутньої культури – як творчої спадщини її видатних діячів, так і доробків сучасних митців, літераторів.

Головою журі і співголовою оргкомітету фестивалю-конкурсу є вже знана читачам «Галичини» Леся КОРОЛИК-БОЙКО. Уродженка обласного центру Прикарпаття вже майже чверть століття живе в Італії, але підтримує тісні зв’язки з Україною і часто буває на Батьківщині як громадська активістка й ініціаторка та менеджерка ініційованих нею ж міжнародних мистецьких проєктів (нинішній – уже п’ятий числом). Пані Леся входить до правління творчої спілки «Асоціація діячів естрадного мистецтва України», координаційної ради Всеукраїнського громадського об’єднання «Поступ жінок-мироносиць», вона членкиня ГО «Федерація жінок за мир у всьому світі» та Івано-Франківського міського об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка. Проживаючи в місті Ґуббіо, Л. Королик-Бойко очолює міжнародну організацію «Поступ жінок-мироносиць у діаспорі» та культурно-просвітницьку асоціацію «Mist-Il ponte».

Саме ця асоціація, київський Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького та Міжнародний фонд Івана Франка безпосередньо причетні до проведення I Міжнародного фестивалю-конкурсу «Мистецькі промені України», відбірковий етап якого триватиме до 21 травня (останній день приймання заявок на участь у конкурсі). Гала-концерти його переможців відбудуться 29 травня 2024 р. у Києві, у згаданому музеї, що на вул. П. Саксаганського, 97, та 4 червня – в Івано-Франківську, в актовій залі Університету Короля Данила (вул. Є. Коновальця, 35).

Учасники онлайн-конференції.

Учасники онлайн-конференції

Засновники й організатори, члени журі фестивалю-конкурсу, представники низки громадських організацій та медій, у тому числі газети «Галичина», котра надає інформаційну підтримку «Мистецьким променям України», взяли участь в онлайн-конференції, яку вела голова його оргкомітету – директорка Музею видатних діячів української культури Ольга Гураль. Серед тих, хто побажав успіху новому творчому проєкту й окреслив його пріоритети, – голова журі й співголова оргкомітету фестивалю-конкурсу Леся Королик-Бойко (Італія – Україна), інші представники української культури і мистецтв із діаспори – членкиня журі в інструментальному жанрі, заслужена діячка естрадного мистецтва України Ольга Янушкевич (США), член журі у вокальному жанрі (хорове мистецтво), заслужений діяч мистецтв України Юрій Алжнєв (Німеччина), членкиня журі в жанрі декоративно-ужиткового мистецтва, художниця, майстриня жіночого одягу ручної роботи Тетяна Багрій-Шахматова (Канада), кияни – член журі у вокальному жанрі (естрадний спів), заслужений артист України, доцент кафедри естрадного співу Національного університету культури і мистецтв Владислав Зайцев, член журі в літературному й театральному жанрах, заслужений діяч мистецтв України, голова творчого об’єднання драматургів НСПУ, голова правління міської організації Товариства «Знання» Василь Неволов, директорка Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки м. Києва Ольга Романюк, членкиня журі у вокальному жанрі (академічний спів), заслужена діячка мистецтв України, доцентка кафедри академічного та естрадного вокалу факультету музичного мистецтва і хореографії Київського столичного університету ім. Б. Грінченка Оксана Петрикова, народний артист України, скрипаль, композитор, голова Київської міської «Просвіти» Кирило Стеценко, голова Спілки жінок м. Києва Лідія Москаленко, керівниця народного аматорського фольклорного колективу «Рідня» Гайсинського міського будинку культури Вінницької області Лідія Горошко. Поділилися міркуваннями щодо конкурсу й іванофранківці – членкиня журі в літературному жанрі, голова міської й заступниця голови обласної «Просвіти», проректорка з виховної роботи ІФНМУ Марія Гуцол, членкиня журі у вокальному (народний спів) і фольклорно-етнографічному жанрах, заслужена діячка мистецтв України, професорка, завідувачка кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва ПНУ ім. В. Стефаника Віолетта Дутчак, директорка ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій, член журі у вокальному жанрі (хорове мистецтво), доцент кафедри естрадного співу Університету Короля Данила Ігор Дем’янець, перший проректор цього вишу Михайло Косьмій, автор цих рядків.

У проведенні фестивалю-конкурсу його організатори співпрацюють з департаментом культури КМДА, закладами культури та освіти, з громадськими організаціями й діячами, знаними митцями не лише нашої держави, а й української діаспори у Литві, Естонії, Фінляндії, Польщі, Люксембурзі, Швейцарії, Іспанії, Греції та інших країнах. Звісна річ, вони запрошують і прикарпатців – професійні й аматорські колективи та окремих виконавців – долучитися до цього мистецького дійства, пропонуючи широкий вибір номінацій конкурсу, щоб учні, студенти, люди вікової категорії понад 25 років могли проявити свої таланти у вокальному, інструментальному, фольклорно-етнографічному, театральному, літературному жанрах, у хореографії, аудіовізуальному, образотворчому й декоративно-ужитковому мистецтвах, націлюють учасників «Мистецьких променів…» також пропагувати музичну спадщину Миколи Лисенка, творчість Панаса Саксаганського, вокальні твори на вірші Лесі Українки, Івана Франка, Михайла Старицького. З положенням про I Міжнародний фестиваль-конкурс «Мистецькі промені України» можна ознайомитися, дізнатися про його етапи та умови за посиланням http://surl.li/shiay, а за посиланням https://m.facebook.com/groups/932160605061466/?ref=share – приєднатися до фейсбук-групи цього конкурсу.

Іван ГАВРИЛОВИЧ, заступник голови Івано-Франківської міської «Просвіти», член журі фестивалю-конкурсу «Мистецькі промені України» в літературному жанрі

galychyna.if.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я