Читаймо українською: 5 книжок сучасних авторів, що захоплюють та надихають

0

Українців закликають економити електрику вечорами. Тож вимкніть телевізори та візьміть гарну книжку! Гадаєте, що почитати українською? Тримайте підбірку цікавої сучасної прози від українських авторів, яку для вас підготував Гард.City.

5 книг українською, які варто прочитати

Деякі люди досі читають російською. Чому? Бо не знають, що цікавого можна почитати рідною мовою. Є багато українських авторів, гідних вашої уваги. Історії кохання та пригоди, детективи та міфологія, — є проза на будь-який смак. Сучасна українська література — то не нудно, а зовсім навпаки: колоритно, цікаво, оригінально. А ще читання — це релакс та антистрес, доступний кожному. Гарна книжка допоможе не тільки перепочити від стресової реальності, але й знайти відповіді на питання, що хвилюють вас, відновити гармонію та віднайти енергію і натхнення.

Люко Дашвар «Покров»

Захоплива та містична історія від херсонської письменниці Люко Дашвар (справжнє імя Ірина Чернова), лауреатки премії «Коронація слова» 2007 року за роман «Село не люди». Оскільки рукопис, надісланий для участі в конкурсі, мав бути анонімним, і з’явився псевдонім, утворений із складів імен та прізвищ людей, важливих для авторки. Роман «Покров» вийшов у 2015 році. У сюжеті поєднуються історичні події ХІХ століття та час Революції Гідності 2013-го року на Майдані, долі українців, котрі жили півтора століття тому, та наших сучасників, події в Україні, історії кохання та давні легенди.

Люко Дашвар «Покров»

Люко Дашвар «Покров» Фото: www.yakaboo.ua

Якщо вам до вподоби історії про кохання та давнину, загадки та трошечки містики, ця книга для вас. Завантажити електронну версію можна на сайті yakaboo.ua.

Євгенія Кузнєцова «Спитайте Мієчку»

Книга української письменниці Євгенії Кузнєцової «Спитайте Мієчку» вийшла у 2021 році. Якщо ще не встигли прочитати та якщо любите затишні сімейні історії, розгортайте книгу та поринайте у теплу атмосферу бабусиного дому, дитинства та пізнього літа, яке неквапом переходить в сонячну осінь.

Дві сестри — Соломія-Мієчка та Лілічка — приїздять до бабусі в село, де старий дім зі знайомими з дитинства стінами, старий сад, що заплела ожина, гарбузи на городі та річка. Тут можна зупинитися, подумати про життя та про те, куди рухатися далі. Потихеньку на дачі збирається вся родина. Тут нема карколомного динамічного сюжету, проте ця книга допоможе на час відволіктися від реальності, відчути затишок та тепло рідного дому.

Євгенія Кузнєцова «Спитайте Мієчку»

Євгенія Кузнєцова «Спитайте Мієчку»Фото: www.yakaboo.ua

Завантажити електронну книгу чи замовити паперову можна за посиланням.

Ярослава Литвин «Не мій дім»

Ярослава Литвин народилася в українській родині на Камчатці, у 6 років разом із родиною переїхала до Білої Церкви, згодом подорожувала світом, відвідала десяток країн, наразі живе у Польщі.

Легка та при цьому глибока книга, смачна та колоритна мова, — так відгукуються про цю книжку читачі. Роман сучасної української письменниці Ярослави Литвин водночас іронічний та фантастичний, трішечки детективний та напрочуд актуальний. Як пише одна з читачок, героїня книжки Сюзанна стала її кращою подругою, так відверто вона розповідає свою історію про успішне життя в Європі, вигорання та пошук дому, — не тільки реального будинку, але й свого місця у світі, про тонку межу між аб’юзивними стосунками та коханням.

Ярослава Литвин «Не мій дім»

Ярослава Литвин «Не мій дім»

А ще дія відбувається не просто у сучасному світі, а в «Україні майбутнього», де люди їздять на Тесла-таксі та заводять вдома роботів. Книжка супер, неможливо відірватися, — запевняють читачі. Перевіримо?

Леонід Кононович «Чигиринський сотник»

Леонід Кононович — український письменник та перекладач, народився на Київщині, у 1970-х навчався у Київському державному університеті на філологічному факультеті, звідки його відрахували за «небажання вивчати історію КПРС», а згодом арештували за розповсюдження самвидаву. В 1980-х почав займатися перекладацькою діяльністю, а в 1993 дебютував із кримінальним романом у журналі «Сучасність».

Леонід Кононович «Чигиринський сотник»

Леонід Кононович «Чигиринський сотник»

У 2016 році вийшов «Чигиринський сотник» — гостросюжетний пригодницький роман, який занурить читача у світ справжнього українського колориту, де діють козаки-характерники, де є Дике Поле та Базавлуцький ліс, де мешкають перелісники та песиголовці. Колоритна українська мова та міфологія, захопливі пригоди маленького козака, боротьба та перемоги чекають на читачів.

Дара Корній «Зірка для тебе»

У книжках української письменниці Дари Корній (справжнє імя Мирослава Замойська) сучасні міста й історії людей химерно та захопливо переплітаються з міфічним світом дивовижних істот. Так було в її першому романі «Гонихмарник», який отримав премію «Коронація слова» у 2010 році, так відбувається і у романі «Зірка для тебе», що вийшов у 2013-му. Долі астронома Сергія, який виріс у дитячому будинку, та поетеси-повії Зоряни якоїсь миті перетинаються і виявляється, що вони містичним чином пов’язані одне з одним.

Дара Корній «Зірка для тебе»

Дара Корній «Зірка для тебе»

У цій історії дивним чином існують поряд міфічні істоти та наукові факти, страхи та мрії, дружба та кохання. А врешті читача очікує несподіваний фінал. Книга надихає йти вперед, вірити та любити.

Юлія Савва

thegard.city

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я