Дім моди Valentino співпрацюватиме з Міжнародною Букерівською премією у 2024 році

0

Італійський дім моди Valentino стане спонсором церемонії вручення Міжнародної Букерівської премії 2024 року. Вони не тільки профінансують подію, а й допоможуть розіслати 500 комплектів із шести книг цьогорічного шортліста премії до публічних бібліотек Великої Британії.

Про це 17 квітня повідомили на сайті Букерівської премії.

Організатори зазначають, що премія є настільки ж важливою серед письменників, як «Оскар» для кіномитців або «Ґреммі» у світі музики. І партнерство з домом Valentino відображає «спільну ідею відстоювання досконалості та інклюзивності в мистецтві та сторителінгу».

«Дім моди Valentino має давні та успішні зв’язки з літературним світом, і цим спонсорством зміцнює свою прихильність до розвитку світового мистецтва та культури. Він переосмислив традиційні засоби комунікації про моду через кампанії, які вшановують автентичну красу слова, а також започаткував інші міждисциплінарні ініціативи, що пов’язують моду з літературою», — йдеться на сайті.

Також додають, що раніше бренд співпрацював із багатьма авторками, номінованими на Букерівську премію, зокрема з такими як Ганья Янаґігара, Лейла Моттлі, Еліф Шафак та Мієко Кавакамі.

У межах співпраці команда розішле 500 наборів із шести книжок, які належать до короткого списку премії у 2024 році, до публічних бібліотек на території Великої Британії. Організатори премії зазначили, що так вони хочуть «забезпечити найкращою художньою літературою більшу кількість читачів».

«Внесок Valentino у справу перекладної художньої літератури допоможе Фонду Букерівської премії підвищити престиж премії», — додають на сайті.

Благодійний фонд Crankstart залишається основним спонсором Букерівської премії.

Переможців оголосять 21 травня. Подивитися трансляцію цьогорічної церемонії можна буде на YouTube Букерівської премії.

Співпраця Букерівської премії та PEN

Цього року Фонд Букерівської премії також співпрацює з Англійським PEN у межах нового етапу програми PEN Presents, яка підтримує перекладачів-початківців. Вона стартує у жовтні 2024 року і має на меті донести до англомовних читачів більше літератури в перекладі.

У ній зможуть взяти участь перекладачі, які хочуть створити зразки раніше не перекладених творів з будь-якої мови та регіону. Перекладачі, яких оберуть до короткого списку, отримають гранти на створення уривків, а деякі з них матимуть редакторську підтримку і зможуть просувати свої проєкти для британських видавництв.

Більше деталей буде оголошено влітку 2024 року.

Що відомо про Міжнародну Букерівську премію

Це одна із найпрестижніших книжкових нагород, яку щорічно вручають за найкращі перекладені англійською мовою художні літературні твори.

Приз становить £50 000: 25 000 фунтів стерлінгів для автора чи авторки та 25 000 фунтів стерлінгів для перекладача чи перекладачки (або розділені порівну між кількома перекладачами).

Цьогоріч до лонгліста друге потрапив український письменник Андрій Курков. У 2023 році номінували його книгу «Львівська гастроль Джиммі Гендрікса», а у 2024 — кримінальний роман «Самсон і Надія» (The Silver Bone в англійському перекладі). Однак до короткого списку поки потрапити не пощастило.

У 2023 році Міжнародну Букерівську премію отримав болгарський письменник Ґеорґі Ґосподинов за роман «Прихисток часу» («Time Shelter»). Над українським перекладом працює Остап Сливинський.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я