До 35-річчя Чорнобильської трагедії

0

1 липня 2021 року на запрошення завідувачки бібліотекою Дегтяренко Зіни Степанівни – заслуженого працівника культури України на захід, приурочений пам’яті Чорнобильської трагедії, у село Личанка приїхали представники Національної спілки письменників України: Женченко Віктор Васильович – поет, перекладач, заслужений артист України, ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС та Житня Людмила Миколаївна – письменниця-публіцист, лауреат літературно-мистецької премії ім. Олександра Білаша, авторка книги «Чорнобиль – очима жінок». (Інтерв’ю з «атомною катастрофою»).

 Читальний зал бібліотека був переповнений. Присутні – жителі села Личанки, односельці-ліквідатори Чорнобильської катастрофи та їхні родини, бібліотекарі із сіл, що входять до Дмитріївської ОТГ, заступник голови Дмитріївської ОТГ – Олександр Васильович Хробус, директор відділу освіти, культури, молоді, спорту та національного патріотичного виховання сільської ради Буганського району Іванчук Олена Анатоліївна зі своїм заступником Федоренко Тетяною Михайлівною.

 Гостей зустрічали традиційно – короваєм та піснями, що виконував народний аматорсько-фольклорний ансамбль «Веселка».

Юні читачі бібліотеки – Полос Анжела, Бровченко Юрій, Климков Олексій – читали вірші про Чорнобиль Ліни Костенко, Дмитра Павличка, Івана Гнатюка.

 Віктор Васильович Женченко розповів про свою участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, про його статус ліквідатора, який він отримав, буваючи в зоні катастрофи з концертами. Із 165 артистів філармонії, які їздили туди, – мало хто залишився живим. Віктор Васильович прочитав свої вірші на патріотичну тематику.

Людмила Миколаївна Житня вже не раз приїздить у село Личанка. Вперше вона була тут 6 березня 2020 року. Розповідаючи про роль жінки в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, презентувала свою книгу «Чорнобиль – очима жінок». (Інтерв’ю з «атомною катастрофою»). Розповідала, як писалася книга. Про свої ексклюзивні інтерв’ю, які вона брала у жінок, працюючи лікарем-гінекологом в поліклініці Чорнобильського центру.

У селі Личанка Людмилу Миколаївну читачі вже добре знали і цього разу обговорювали вже прочитану ними  книгу, яка вразила їх своєю правдивістю та інформативністю. Бо то літопис Чорнобильської катастрофи, зболений жіночим серцем і жіночою пам’яттю. Людмила Миколаївна розповіла про долю книги, про рік її існування, про те, що книга була номінована на Шевченківську премію.

Проте для письменниці важливо, щоби книгу оцінили читачі. А вона як автор і як свідок тих трагічних днів виконала свою місію, сказавши і своє слово про Чорнобиль.

Усі охочі ділилися враженням про прочитану книгу, говорили про її важливість у збереженні правди про Чорнобиль. Дегтяренко Валерій Павлович – корінний житель і літописець історії рідного села, поділився враженням про книгу та розповів про участь личанців у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Зіна Степанівна Дегтяренко – завідувачка бібліотекою і берегиня культурних та історичних традицій села подякувала родинам ліквідаторів, що були присутні на заході, назвала поіменно ліквідаторів-односельців: Вишняк Іван Павлович, Грищенко Володимир Григорович, Дубас Володимир Лукович, Питайчук Микола Михайлович, Спасіченко Василь Власович, Спасіченко Василь Григорович, Спасіченко Віктор Степанович, Спасіченко Олександр Григорович, Чмиленко Віктор Васильович.

Зіна Степанівна подякувала письменникам за те, що вони приїхали на захід, приурочений пам’яті Чорнобильської трагедії, за книги, які вони їм подарували. 

Личанці вдячні, що представники Національної спілки письменників України не забувають про сільських жителів і часто бувають із візитами, презентуючи свої нові книги.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я