До вінницьких ветеранів завітав письменник Сергій Жадан

0

У вінницькому «Veteran Hub» відбулась зустріч учасників російсько-української війни із Сергієм Жаданом. На ветеранському книжковому клубі обговорювали його роман «Інтернат». Про це повідомляє armyinform.com.ua.

– Ідея написати роман про події російсько-української війни виникла ще влітку 2014-го, – розповів відомий письменник. – Тоді мій знайомий, який живе під Луганськом, писав мені листи, де розповідав про все, що відбувалось у той гарячий період. Так зародилося бажання взяти такого «негероїчного» героя і показати війну його очима.

Події роману відбуваються на Донбасі, коли відступає українська армія. Головному героєві – вчителю української мови Павлу – доведеться потрапити у тимчасово окуповане містечко та забрати з інтернату свого племінника. Він за три дні здійснює тривалу подорож, перетинаючи лінію фронту, минаючи блокпости української армії та проросійських найманців. Завдяки Павлу читач отримує можливість побачити війну не з позиції активного учасника подій, військового, і не з позиції журналіста, а очима цивільного, що потерпає як від дій, так і від бездіяльності.

– Паша – типовий представник тих, кому байдуже. Байдуже на все, на людей, на країну, на події, що відбуваються навколо. Він живе у ситуації, коли не може називати речі своїми іменами, зайняти конкретну позицію щодо того, що відбувається. Таких людей на Донбасі багато, як і в інших куточках України, – зазначив Сергій Жадан.

Долаючи шлях туди і назад, головний герой урешті-решт починає знаходити в собі сили, щоб змінитися. Ця трансформація відбувається, зокрема, і завдяки дитині – племіннику Павла.

– Образ дитини в романі невипадковий. Племінник Сашко виявляється в чомусь мудрішим за дорослого і символізує майбутнє України. Для мене взагалі російська-українська війна – це війна за майбутнє. І діти – це наше майбутнє. Я постійно відвідую дитячі садочки, школи, інтернати на Донеччині й Луганщині, спілкуюся з юними громадянами України і бачу: нам є за кого боротися, – завершив Сергій Жадан.

Присутні на книжковому клубі гості, а це ветерани, військовослужбовці, переселенці, жваво обговорювали як саму книгу Сергія Жадана, так і ситуацію на сході України, ділячись власним досвідом та думками. Зачепили і проблему патріотичного виховання дітей та молоді.

Фото автора

Оксана Уретій

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я