«Гравітацію слова» Юлії Бережко-Камінської представлено в Польщі та Німеччині

0

Презентації нової збірки поезій Юлії Бережко-Камінської «Гравітація слова» відбулися в Польщі та Німеччині. Усі творчі зустрічі були присвячені Україні та починались із хвилини мовчання на знак пам’яті про всіх українців, чиї життя забрала війна.

«Коли надсилала макет книжки у друк, то була впевнена, що перші презентації відбудуться в Києві, Кам’янці-Подільському, Чернівцях, Херсоні та Ірпені. Але через два дні почалася війна і все змінилося. Тож представлена збірка поезій була в Кракові та Варшаві (Польща), а також у німецькому Гаттінегені», – розповідає поетка.

Організували літературні зустрічі польські та німецькі письменницькі спільноти і представники української діаспори. Зокрема, в Кракові – місцевий осередок Спілки письменників Польщі (Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków) на запрошення Міхала Заблодського. У Варшаві – в Фактурному домі культури відомого письменника і журналіста, співзасновника Інституту репортажу Маріуша Щигела (Mariusz Szczygieł).

Попри те, що це перші літературні презентації Юлії Бережко-Камінської за межами України, глядацькі зали були повні, а книжки активно розійшлися. На зустрічі завітали як поляки та німці – журналісти, письменники і шанувальники поетичного слова, так і представники української діаспори та біженці.

Усі презентації авторка присвятила своїй Батьківщині, і поезія, яку представила, – про щасливе мирне життя в Україні, кохання, світлу радість, родинні корені, пошуки свого призначення. Звучали й вірші воєнної тематики, але їх, як зізнається пані Юлія, поки що важко писати: «Надто багато болю викликає ця війна. Страшно з душі виймати біль, бо не певна, чи здатна з ним упоратися».

«Гравітація слова» – це восьма авторська збірка поезій Юлії Бережко-Камінської. Попередня –  «Невідворотне» – відзначена низкою всеукраїнських літературних премій, зокрема імені Олександра Олеся, Олександра Криловця, Василя Скуратівського.

Нинішня книжка видана за спонсорської підтримки літературної агентки із США Єлизавети Соломатіної. Ілюстратором стала художниця Олена Завітайло, літературним редактором – письменниця і редакторка Наталка Фурса, автором передмови – письменник, літературний критик, професор Ігор Павлюк.

Незабаром подібні презентації «Гравітації слова» відбудуться і в інших польських містах. В Україні ж поки що готується онлайн-зустріч із пані Юлією, яка відбудеться 5 травня о 15:00 на сайті Київської публічної бібліотеки імені Лесі Українки.

nspu.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я