Єгиптянин читає вірші українських поетів, щоб вивчити мову

0

Він читає вірші українських поетів, щоб вивчати мову. 22-річний єгиптянин Ахмед Хабіб навчається в медичному університеті в Кропивницькому. Вчити українську почав три роки тому. Після повномасштабного вторгнення Росії почав приділяти цьому більше часу, розповів юнак, а ще почав краще розуміти зміст віршів про Україну.

Єгиптянин Ахмед Хабіб п’ять років живе в Україні. Тут учиться в медичному університеті. Говорить, мова викладання англійська. Три роки тому він почав учити українську мову: «Мене звати Ахмед Хабіб. Мені 22 роки, і я з Єгипту».

З Ахмедом журналістка Суспільного зустрілась в бібліотеці. Сюди він приходить читати вірші, щоб краще вивчати українську: «Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її, вічно живу і нову, і мову її солов’їну».

Каже, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну краще зрозумів сенс вірша: «Вірш про те, що українці підтримують свою країну не лише у щасливі миті, а й у важкі. Дуже хочу краще володіти українською мовою, щоб розуміти глибший зміст».

Війна в Україні спонукала вивчити українську швидше, розповідає юнак. «Коли почалася війна, я почав спілкуватися з багатьма людьми, також почав учити мову більше і розмовляти. Я вже розумію українську культуру і все те, що відбувається в Україні».

Вірші пробує вчити напам’ять: «Так ніхто не кохав, через тисячі літ лиш приходить подібне кохання». Деякі українські вірші цікавлять мене, тому що, я думаю, я вже ніби їх зустрічав у віршах та історіях, коли був молодшим, але не цікавився. Просто, як у вірші, потрібно чекати тисячу років, щоб знайти справжнє кохання. І сьогодні це можливо. Деякі слова дуже важкі для мене, адже арабська мова дуже сильно відрізняється від української. Тому що ми просто не звикли до цієї вимови. Ще одним важким моментом є те, що я легко забуваю слова».

Іноземні студенти в Україні навчаються англійською, розповідає викладачка медичного університету Мирослава Пишногуб.

«Відповідно до законодавства, навчання англійською мовою відбувається не тільки в Україні, а й в інших країнах світу. Українську також вивчають, але на тому рівні, щоб могли трішки спілкуватися».

Ахмед після закінчення навчання хоче стати стоматологом. Навчатись йому ще два роки. Поки тут, каже, хоче перейти на українську в побуті.

Наталія Сарафанова, Ірина Полулях

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я