Майже 200 літкастів подали на конкурс КрутеЗНО-2023

0

Завершився другий сезон всеукраїнського конкурсу літературних подкастів КрутеЗНО для популяризації читання, головною темою якого стали письменники та їхні біографії. Про це повідомили організатори конкурсу LitCom.

Учасники та учасниці конкурсу надіслали 193 аудіо у форматі радіовистав, інтерв’ю, біографічних нарисів, художніх замальовок, подорожніх записок та діалогів, що висвітлюють життя 49 українських письменників і письменниць у різних номінаціях. 

«Автори та авторки з усіх регіонів України та кількох європейських країн розкопали архіви, підняли бібліотечні фонди й занурилися в такі глибини біографій українських письменників та письменниць, про які сном-духом не відає ChatGPT», — зазначили організатори конкурсу.

Найчастіше аудіо надсилали учасники з Харківщини, Одещини, Сумщини, Запоріжжя, Житомирщини та Полтавщини. Декілька аудіо надійшло і з тимчасово непідконтрольних територій.

Письменниці та письменники, що зібрали найбільшу кількість аудіо:

  • Леся Українка — 14 літкастів;
  • Ольга Кобилянська — 11 літкастів;
  • Іван Франко — 10 літкастів;
  • Григорій Сковорода — 10 літкастів.

«Найоригінальніші з точки зору подання біографічних даних — літкасти про Віру Вовк та Аттилу Могильного. Авторка першого, Софія Самборська, дослідила життя поетки, використовуючи іноземні джерела. Аліна Мірошниченко, яка підготувала аудіо про Аттилу Могильного, змогла дуже детально відтворити життя поета, попри те, що в мережі вкрай обмаль біографічних фактів», — розповіла координаторка конкурсу Ірина Плехова.

КрутеЗНО — конкурс літературних подкастів, який організували Київська Мала академія наук, соцмережа літературних подкастів LitCom та творча агенція «Баляндраси». Призовий фонд становив 200 000 гривень. Також учасники отримали спецпризи та відзнаки від Амбасадорів і партнерів конкурсу. 

Усі аудіо про твори та біографії українських письменників можна безплатно прослухати у мобільному застосунку LitCom.

Нагадаємо, перша українська сервісна соцмережа про книги LitCom розпочала соціальний спецпроєкт «UГОЛОС: Книжкове укриття».

Читайте також: Прогулянки з класиками: міські легенди проєкту «Дефіляда: Харків»

Чільне фото: КрутеЗНО

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я