Науковці гуртуються в сільській школі

0

Київ, Миколаїв, Шахтарськ – ось географія учасників других професорських читань, які відбулися в Покровській школі, що на Кінбурні. Тут вдруге пройшли заняття в школі медіаосвіти. Це український авторський культурно-освітній проект професора Ганни Онкович. Вчений, доктор педагогічних наук запропонувала провести заняття у трьох напрямках – краєзнавчому, літературознавчому, медіаосвітньому.

Привітала присутніх на Кінбурнському півострові та означила проблеми сучасного навчання Олена Васильєва, директор Покровської школи І ст. Вчителька історії Василівської школи Любов Твердовська ознайомила зі своїми краєзнавчими книгами. А директор цього навчального закладу Олена Агафонова проілюструвала, як на практиці застосовуються знання, отримані на професорських читаннях, поділилася досвідом свого колективу стосовно протидії булінгу серед школярів.
Професор Анатолій Михайлик порушив питання взаємозв’язку культури й природи, презентувавши власну книгу про особливості життя в умовах дикої природи Кінбурну.

Градус емоційного сприйняття підвищився, коли Ніна Уколова, у минулому вчителька м. Шахтарськ, а нині біженка і викладач одного з навчальних закладів Києва, розповіла присутнім про перші кроки до війни на Донбасі. Розпочиналося, як на перший погляд, з незначного. У місті з’являлися листівки з простим гаслом «Я хочу разговаривать на русском». І невдовзі прийшло й перше розуміння скоєного – з російськими військовими угрупуваннями, першими вбитими мирними мешканцями, щоденними обстрілами і постійним переховуванням у підвалах.

Про вагомість слова говорили у наступному блоці – літературознавчому. Його відкрила кандидат філологічних наук, поетеса і прозаїк, нині – доцент кафедри філології Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого Маргарита Черненко. Науковець захистила кандидатську дисертацію з теми «Лірика Арсенія Тарковського». То ж не дивно, що присутні почули розповідь про поета, уродженця українського степу. З цікавістю слухали присутні відверту поезію Маргарити Черненко. За її творами в деяких київських театрах поставлено вистави.

Поетесу, освітянку, краєзнавця, громадського діяча Галину Запорожченко знає мало не вся Україна. Автор п’яти поетичних збірок відома своїми творами. Особлива патріотична позиція члена НСПУ висловлена у її ліро-епічній поемі «Мазепа», яку вона вже презентувала не лише на Миколаївщині, а й у інших регіонах України. Головний лейтмотив твору – любов до рідної землі, відстоювання, оборона та возвеличування незалежності України. Прочитані на зустрічі уривки з поеми справили на присутніх незабутнє емоційне враження.

Автор цього матеріалу також була запрошена на професорські читання. Як голова Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України, представила своїх колег, з якими минулого року відзначила 45-річчя від дня заснування організації.

Миколаївська земля виростила чотирьох Шевченківських лауреатів – Леоніда Вишеславського, Олександра Сизоненка, Миколу Вінграновського і за часів Незалежності – Дмитра Креміня.

Майже за 50-літню історію МОО НСПУ авторами було випущено чимало книг тисячними накладами. Їх творчість вивчають у школах; проводиться велика краєзнавча робота, творчі зустрічі у навчальних закладах області.

Приємно, що мешканці Кінбурну шанують і пам’ятають про свого земляка, українського прозаїка, журналіста Олександра Глушка. У школі с. Покровка є його портрет. Учні продовжують йти шляхом творчої людини. Вони брали участь в обласному творчому конкурсі «Золота арфа» і за свої краєзнавчі роботи стали володарями гран-прі.

Подарувала читальникам Кінбурської коси нещодавно надруковану у видавництві «Український письменник» книгу «Життєва абетка», на яку отримала позитивну рецензію від відомого українського літературного критика та мистецького аналітика Віктора Палинського. За цю книгу відзначена Міжнародною літературно-мистецькою премією ім. Пантелеймона Куліша.

Бібліотека школи поповнилася книжками, подарованими учасниками конференції.

У період карантину особливого значення набуває освіта засобами медіа. Цей блок конференції представляла український науковець, доктор педагогічних наук, професор, знаний український лінгводидакт, медіапедагог, дослідник у галузі медіаосвіти Ганна Онкович. Зараз багато педагогів-новаторів у своїй освітянській діяльності жодного дня не обходяться без вікіпедії. І ці технології узагальнюють новий термін «вікідидактика».

«Школа медіаосвіти на Кінбурні» опікується Покровською загальноосвітньою школою І ст. Тут проведені тренінги та майстер-класи для вчителів півострова із впровадження новітніх технологій STEM-освіти, консультації з блоково-тематичного планування навчальних тижнів. Місцеві педагоги мають новітні розробки учасників реально-віртуальної Школи медіаосвіти на Кінбурні. Уже склалася особлива методика викладання окремих предметів і дисциплін на Кінбурнській косі, як і в усій Україні.
Спеціалісти з медіаосвіти акцентували увагу на конкретних напрямках медіонавчання, в тому числі, – найсучасніших технологіях і методиках, які виявилися маленькими відкриттями конференції. Саме цей напрямок почав бурхливо розвиватися у наш час – час новітніх технологій. Тому присутні уважно вслуховувалися у слова заступника директора з наукової роботи, завідувача лабораторії масової комунікації та медіаосвіти, доктора психологічних наук, професора Любові Найдьонової. Із Києва – науковця Олександра Саприкіна та вчительки географії Оксани Данилової, викладача Миколаївського муніципального колегіуму ім. Володимира Чайки Миколаївської міської ради Оксани Денисенко.

На підсумковій дружній вечірці, за келихом запашного Коблевського вина, жваво обговорювали побачене й почуте, вже як на щорічних, традиційних професорських читаннях, і висловили думку про можливість проведення подібних конференцій в інших регіонах України.

І видалося мені – хороша резюмуюча думка – відвідування науковцями сільських шкіл. Авжеж, – справедливо та багатообіцяюче…

Віра Марущак,
голова Миколаївської обласної організації НСПУ.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я