Нігерійський поет прочитав поезію Вікторії Амеліної

0

На сторінці міжнародного PEN у Twitter зʼявилося відео нігерійського письменника Бена Окрі — він прочитав вірш убитої росіянами української авторки Вікторії Амеліної.

Окрі виступив на сцені після вистави «Людина-подушка» ірландського драматурга Мартіна Мак-Дони. Нігерійський автор прочитав поезію Амеліної «Вірш про ворону».

«Наші думки залишаються з її родиною та друзями», — зазначили в PEN.

Бен Окрі — нігерійський поет і письменник. Він отримав почесний докторат від Вестмінстерського (1997) і Ессекського університетів (2002), був нагороджений Орденом Британської імперії у 2001-му. Його найвідоміша робота — «Голодна дорога» (The Famished Road) — отримала Букерівську премію 1991 року.

Хто така Вікторія Амеліна

Вікторія Амеліна — українська письменниця та громадська діячка.

Вона разом із батьком переїхала до Канади, коли навчалася у школі, але згодом вирішила повернутися до України. Вікторія Амеліна здобула ступінь магістра комп’ютерних технологій із відзнакою у «Львівській політехніці» (2007 рік).

Понад десять років вона працювала в міжнародних технологічних компаніях, а 2014 року вийшов дебютний роман Вікторії «Синдром листопаду, або Homo Compatiens». Книжка ввійшла в десятку найкращих прозових видань за версією премії «ЛітАкцент–2014».

Наступного року роман перевидали, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука. Крім того, у 2021 році авторка заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль на Донеччині.

Вікторія Амеліна померла 1 липня у лікарні в Дніпрі, внаслідок поранень, яких зазнала під час російського ракетного удару по Краматорську 27 червня. Її друзі, знайомі та колеги вирішили продовжити справу Вікторії, тож збирають кошти на підтримку Нью-Йоркського фестивалю, зокрема видавництва розпродали останні примірники її книжок.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я