Олександр Афонін більше не очолюватиме Українську асоціацію видавців і книгорозповсюджувачів

0

Олександр Афонін пішов з посади президента Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів (УАВК). Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

Олександр Афонін обіймав посаду президента громадської спілки «Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів» упродовж 28 років. Причиною звільнення він назвав стан здоров’я та вік.

«Весь цей час я біг попереду, постійно аналізуючи стан справ у вітчизняному книговиданні, виявляючи проблеми, які працюють проти нього, ініціюючи, готуючи та лобіюючи численні закони, укази президентів, урядові постанови та регуляторно-нормативні акти, які захищали, підтримували, а деякі із них і нині продовжують захищати учасників видавничого бізнесу в Україні», — написав він.

За його словами, Асоціація видавців і книгорозповсюджувачів відіграла дуже важливу роль в долі українського книговидання наприкінці 1990-х та на початку 2000-х років. «Асоціація змогла підготувати й організувати голосування депутатським корпусом низки законів, які загалом звільнили на 14 років видавництва і книгарні від сплати податку на прибуток і ПДВ, а поліграфістів від митних платежів за імпортоване друкарське обладнання для модернізації вітчизняної поліграфічної бази. Хоча усі ці 14 років нам довелось вести вперту боротьбу з різними складами урядів, які, усі без винятку, розпочинали свою діяльність зі спроб ліквідувати цей пільговий режим оподаткування видавничої галузі», — наголосив Олександр Афонін.

На його думку, УАВК має очолити молодий представник видавничої спільноти, який «продовжить й осучаснить діяльність Асоціації, яка нинішнього року відзначатиме 30-річчя від дня свого заснування». 

Правління УАВК на сайті висловило подяку колишньому президенту, а також запропонувало членам асоціації заснувати звання Почесного президента спілки та присвоїти його Олександру Афоніну.

До обрання нового президента і складу правління тимчасовим виконувачем обов’язків очільника обрали директора видавництва «Фоліо» Олександра Красовицького, а виконавчим директором Асоціації — співзасновника видавництва «Саміт-книга» Ігоря Степуріна. Нового президента після закінчення перехідного періоду тривалістю в 3 місяці мають обрати на загальних зборах членів асоціації.

Як повідомлялося, у 2014 році Олександр Афонін окреслив 10 найважливіших кроків для реанімації книгарень, видавництв та бібліотек в межах дискусії на Форумі видавців.

Читайте також: Нам потрібен європейський фонд підтримки українських видавців — Афонін у Франкфурті

Чільне фото: Інтерфакс

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я