Премія Шолом-Алейхема назвала переможців

0

Цьогорічним лавреатом премії імені Шолом-Алейхема став Олексій Нікітін.

Про це повідомляє пресслужба Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти, передає Укрінформ.

«Комітет під головуванням українського поета та громадського діяча Григорія Фальковича, ознайомившись із усіма роботами, шляхом рейтингового голосування визначив присудити премію письменнику Олексію Нікітіну за роман «Бат-Амі» (ПП «Видавництво «Фенікс», 2021)», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, документальний роман «Бат-Амі» – це трагічна і водночас сповнена потужної життєвої сили історія київської українсько-єврейської родини часів Другої світової війни. Твір написаний на основі документів Першого (Розвідувального) управління НКВС УРСР, які було розсекречено після 2011 року.

Крісм того, два претенденти, чиї роботи також були високо оцінені, отримають почесні дипломи. Це Андрій Павлишин за переклад антології творів Горація Сафріна «При шабатних свічках. Єврейський гумор» (видавництво «Дух і Літера», 2023) та Іларія Шевченко за переклад роману Антоніо Ітурбе «Бібліотекарка з Аушвіцу» (видавництво «Віват», 2023).

Загалом на адресу Держмистецтв надійшли 12 заявок на здобуття премії імені Шолом-Алейхема.

Премія імені Шолом-Алейхема присуджується письменникам, перекладачам, сценаристам, драматургам за кращі літературно-мистецькі твори, які популяризують духовно-культурні надбання українського та єврейського народів та сприяють поширенню позитивного іміджу України у світі.

Як повідомлялося, переможцем першого національного фестивалю документального кіно Cinema for Victory, на якому представили зняті під час російсько-української війни фільми, став фільм Алана Бадоєва «Довга доба».

Фото із сайту uain.press

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я