Шевченківські свята на Січеславщині

0

До 210-річчя з дня народження Великого Кобзаря у форматі онлайн зустрічі протягом трьох днів відбувся цикл читацьких рандеву «Завжди сучасний Т.Г. Шевченко у просторі й часі», які організували Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей та Дніпропетровська обласна організація НСПУ.

Учні 7-х і 8-х класів Дніпровського ліцею № 91 та 6-х і 7-х класів СШ № 147 поспілкувалися з дитячою письменницею Еліною Заржицькою.

Еліна Іванівна презентувала упорядкований нею збірник оповідань про дитинство Тараса Шевченка «Йому тринадцятий минало…», у якому представлено 29 оповідань.

Здобувачі освіти дізнались, що до написання цих творів долучилися письменники не тільки з України, а і з Болгарії, Франції, Польщі, Канади, США. Упорядниця та співавторка збірника розповіла учням, що ілюстрації до оповідань робили самі діти та підлітки. Зустріч із письменницею була дуже плідною.

Учасники зустрічей із цікавістю ставили різні запитання, які стосуються письменницької майстерні: «Що найскладніше було під час упорядкування збірника? Як письменники придумують назви своїм творам? Чи памʼятає письменниця своє знайомство з літературними класиками, коли навчалася в школі?».

Презентуючи своє оповідання зі збірки «Йому тринадцятий минало…», Еліна Заржицька поділилася, як виникла задумка використати легенду про козачку Стешу. Також учні довідались про цікаву книгу письменниці «Легенди про козаків», написану з використанням історичних архівних відомостей, оповідань саме про наш Дніпровський край. І це особливо цінно, оскільки, читаючи такі твори, дізнаємося про історію та героїв рідного краю.

11 березня керівник секції літератури для дітей та юнацтва «Джерело» при ДОО НСПУ Еліна Заржицька взяла участь у роботі журі міського конкурсу декламаторського мистецтва для здобувачів освіти «Пряма мова». 48 учасників різних вікових категорій – від 8 до 16 років змагались в акторській майстерності та чіткості декламації поезій Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Сергія Жадана, Ганни Світличної, Олександра Олеся, Василя Симоненка. Учасники заходу отримали дипломи учасників, а переможці – цінні подарунки.

Письменницька спільнота працює над тим, щоб захопливих зустрічей із дітьми та підлітками проводилось якомога більше.

Пресслужба ДОО НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я