Стало відомо ім’я першого лауреата літературної премії імені Затуливітра

0

“Дзвін” уже інформував, що у цьому році започатковано конкурс на здобуття Всеукраїнської літературної премії імені Володимира Затуливітра. Вона встановлена Національною спілкою письменників України, Шевченківським національним заповідником, благодійним фондом Затуливітра та обласним відділенням товариства «Просвіта».

Днями конкурсна комісія визначилася із присудженням цієї премії. Першою лауреаткою стала відома українська письменниця з Києва Раїса Харитонова за  збірку поезії “Перетинаючи межу”.

Урочисте вручення диплома лауреата та грошової винагороди відбудеться 28 липня на Тарасовій Горі в музеї Тараса Шевченка.

Довідково:

Раїса Харитонова – член Національної спілки письменників України. Лауреат премій імені В.Сосюри, В.Мисика, П.Тичини, М.Петренка, «Благовіст». Поетичні публікації підписує ім’ям Раїса Харитонова, прозові тексти та спогади з’являються, переважно, під прізвищем Талалай.

Раїса Петрівна Талалай народилась 9 жовтня 1951 року в Горлівці. Закінчила Інститут профспілкового руху Академії праці і соціальних відносин (спеціальність – економіст). Працювала в “Укркурортраді”, газеті Всеукраїнського товариства Просвіта «Слово Просвіти», журналі “Сучасність” . Член НСПУ. Автор кількох книг прози та поезії, численних публікацій в провідних українських журналах: «Сучасність», «Дзвін», “Київ”, “Золота пектораль”, «Березіль», «Вітчизна», «Кур’єр Кривбасу». Опублікувала спогади про Миколу Вінграновського, Олега Орача та Леоніда Талалая. Мешкає у Києві. Перша дружина письменника Леоніда Талалая. Має дочку Соломію.

Володимир Затуливітер – відомий український поет, прозаїк, публіцист, перекладач та журналіст. Зокрема, Іван Драч свого часу назвав Затуливітра одним з найвидатніших явищ в українській літературі. Він був лауреатом кількох літературних премій. Його твори перекладені більш як десятьма мовами. Останні роки життя Володимира Івановича тісно пов’язані з Канівщиною, – тут на хуторі Бучак він написав свої найкращі збірки поезій та прози. Тут у січні 2003 року за загадкових обставин трагічно обірвалося його життя. У Бучаку на Козацькому шпилі Володимир Затуливітер був похований.

dzvin.media

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я