У Києві презентували книжку «WorkStory»: робота у фокусі літератури»

0

9 липня у столичному Будинку письменників «Кабінет молодого автора НСПУ» спільно з відомим письменником Любком Дерешем презентували збірку дипломантів Міжнародного літературного конкурсу есе і новел «WorkStory: робота у фокусі літератури». Подія зібрала авторів із різних міст України, організаторів конкурсу і тих, хто уважно слідкував за його проведенням і вболівав за творчість молодих прозаїків.

«Хвилі карантину, які накрили наш світ у 2020–2021 роках, вплинули на життя кожного з нас, особливо у професійній сфері. Багатьом довелося різко змінити формат своєї роботи і її напрямки. Водночас будь-яка криза відкриває нові можливості. Ми не могли проводити концерти, презентації та масові заходи, тож вирішили організувати масштабний конкурс, який дозволив не лише проявити свої письменницькі таланти молодим прозаїкам, а й ближче познайомитися одне з одним, почути те, що суспільство турбує, із чим стикаються люди, чим живуть. І ми влучили в ціль. Тема і справді виявилася близькою багатьом, тож за короткий строк організатори отримали понад 200 робіт із 16 країн світу. Роботи фіналістів конкурсу ввійшли до однойменної книжки», — розповіла керівник проєкту, секретар по роботі з молодими авторами НСПУ Юлія Бережко-Камінська.

Есе та новели, зібрані в книжці «WorkStory», розповідають про трудові будні представників багатьох професій: журналістів, офіціантів, кондитерів, редакторів, рекрутерів, поліціянтів, педагогів, режисерів і діячі культури, гідів, ріелторів, різноробів, а також українських трудових мігрантів. Кожна з цих історій так чи інакше розкриває реальні події із життя авторів або їхніх близьких і знайомих і є певним зрізом тієї ситуації, яка притаманна нашому часу.

Презентація книжки «WorkStory» стала єдиною офлайн-подією, коли вперше бодай неповним складом зібралися учасники та організатори проєкту. Надійною та незамінною помічницею в його реалізації є поетеса, журналістка, літературна редакторка, кандидатка наук із соціальних комунікацій, доцентка кафедри кіно-, телемистецтва КНУ імені Тараса Шевченка, керівниця відділення суспільних комунікацій Київської Малої академії наук України Ольга Ольхова. На її плечах — чимало важливої організаторської роботи, робота в якості журі, а також фінансова підтримка наймолодших переможців конкурсу.

«Я на цій події представляю відразу кілька компаній і закладів, які стали партнерами конкурсу. Зокрема, і Міжнародну компанію «Jobian», яка попри дуже непростий і нестабільний час, підтримує мистецькі проєкти і допомагає талановитій молоді. Знайти сьогодні соціально відповідальний бізнес, коли йому і самому складно, — вже успіх. Яскраво реалізувати задумане — подвійний», — зауважила Ольга Ольхова.

Співведучим презентації в Будинку письменників став популярний письменник, голова журі конкурсу «WorkStory» Любко Дереш. Він і книжки вручав авторам, і ділився враженнями від прочитання їхніх творів, тонко відмічаючи успішні сюжетні ходи і художні прийоми. Розповів Любомир і про роботу журі, до складу якого ввійшли письменники, редактори і журналісти, зокрема, Олег Соловей, Надія Гуменюк-Лис, Володимир Погорецький, Валентина Семеняк, Світлана Привалова та ін.

Слово надавалося всім присутнім авторам нового видання. Кожен поділився своєю передісторією, яка передувала написанню новели чи есе про роботу, розповів, що змусило взятися за письмо, які цікаві й несподівані факти лягли в основу творів.

Особливим подарунком вечора стало чудове виконання гімну лікарів однієї з переможниць конкурсу — Наталією Волотовською з Тернополя, яка сама є лікарем і написала теплу історію із професійного досвіду свого дідуся — акушера-гінеколога.

Несподіваним був приїзд з Об’єднаних Арабських Еміратів Тараса Ващука, котрий цього дня перебував у Києві транзитом. Про свої трудові будні в ОАЕ він розповів у новелі «Знак».

Запам’ятався виступ мами ще однієї авторки, яка зараз живе і працює в Канаді, — Анни Огданської (Середи). Пані Ніна Середа спеціально приїхала на презентацію з Луганщини, щоб розповісти про героїню твору своєї доньки — її бабусю Ольгу Федорівну Ільченко, нелегка сільська доля якої змальована у творі «Доброліточка».

На презентацію зі Львова приїхала Марина Леськів, яка написала про свого тата — пожежника — есе «Вогнестійкий». Цей твір був своєрідним подарунком йому на день народження, але все виявилося ще краще: есе принесло авторці перемогу в конкурсі — журі запам’яталася ця тепла історія. Дуже порадувало, що в цей день і сам герой есе був у залі.

Нагадаємо, Міжнародний літературний конкурс есе і новел «WorkStory: робота у фокусі літератури» об’єднав авторів із 16 країн світу. Найкращі твори принесли молодим письменникам премії та можливість опублікуватися в Україні та США, увійшли до колективної збірки. Організаторами конкурсу виступили «Кабінет молодого автора НСПУ», редакції видань «Ukrainian people» (Чикаго, США), «Українська літературна газета», компанія «Jobian» та креативна агенція «Баляндраси».

Упорядником збірки є керівник «Кабінету молодого автора Національної спілки письменників України» Юлія Бережко-Камінська, ілюстратором обкладинки — дипломантка конкурсу, володар спецвідзнаки художниця Олена Завітайло. Друк видання став можливим за підтримки співорганізатора конкурсу «WorkStory» — компанії «Jobian» та НСПУ.

Презентації книжки «WorkStory: робота у фокусі літератури» заплановані у кількох обласних центрах України.

«Кабінет молодого автора НСПУ»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я