У Києві відбудеться форум, присвячений культурній реінтеграції звільнених територій

0

У Києві 29 березня відбудеться Всеукраїнський форум “Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій” для напрацювання спільних дій задля відновлення звільнених територій.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

“Всеукраїнський форум “Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій” – це платформа для напрацювання спільних системних дій держави, громадськості, бізнесу та міжнародних партнерів задля повноцінного культурного та інформаційного відновлення деокупованих територій”, — ідеться у повідомленні.

Як зазначили у МКІП, Росія роками насаджувала імперські наративи у свідомість українців на тимчасово захоплених територіях і продовжує це робити. “Після звільнення українських міст маємо повернути Україну в інформаційний, культурний простір та у свідомість кожного, кому довелося жити, чи навіть народитися в окупації”, — підкреслили в міністерстві.

Символ форуму – мозаїка Алли Горської “Дерево життя”. Це робота, в якій мисткиня прагнула поєднати українську традицію та світові тенденції.

«Витвір української художниці та дисидентки, громадської діячки символізує матеріальні та духовні втрати України. Адже спочатку робота однієї із найяскравіших творчих особистостей покоління руху шістдесятництва понад 40 років була прихована за фальш-стіною місцевими митцями, які не дослухалися наказу радянської влади щодо її знищення, і таким чином зберегли її. Вже на початку повномасштабного вторгнення на весні 2022 року її зруйнувала Росія», — підкреслили в МКІП.

Під час форуму передбачені панельні дискусії на теми: державна політика щодо відновлення та розвитку сфери культури на звільнених територіях; збереження культурної спадщини та історичної пам’яті як інструмент відновлення української ідентичності; формування українських наративів: інформаційна політика на звільнених територіях; дискусії про мистецтво під час війни та протидія російській дезінформації.

Організатори форуму — МКІП та громадська організація “Інститут публічних комунікацій”. Форум проходитиме за підтримки Групи “МЕТІНВЕСТ”.

Форма для реєстрації онлайн учасників доступна за посиланням.

Форма для акредитації медіа доступна за посиланням.

Як повідомляв Укрінформ, МКІП і ЮНЕСКО готують подальший план роботи для збереження культурної спадщини в Україні.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я