У Києві відбувся внутрішньо-переміщений із Донеччини відкритий фестиваль-конкурс «Любіть Україну»

0

Так — відкритий фестиваль-конкурс читців, поетів, художників та фотохудожників пам’яті Володимира Сосюри досі має солідний переселенський стаж і досвід. Цей, тепер уже знаковий для краю мистецький захід був започаткований у середині 2000-х років у містечку Дебальцеве, де народився класик української поезії. «Срібні дзвони», а таку тоді назву мав фестиваль, збирав його організаторів та учасників на малій батьківщині поета до 2013 року включно.

Після окупації рашистами Дебальцевого у статусі біженця та вимушеного переселенця наше творче дітище перебралося до Слов’янська. Нова промовиста назва «Любіть Україну» виявилася напрочуд символічною: згаданий і один із найвідоміших своїх творів Володимир Сосюра написав у грізні роки Другої світової війни.

Уже в лютому 2022 року ми провели фест у адміністративному центрі прифронтової Донецької області — Краматорську буквально за кілька днів до повномасштабного вторгнення кремлівських загарбників до України. Відтоді вже другий рік поспіль відкритий фестиваль-конкурс отримав столичну прописку. Проте напрацьовані роками традиції, серед яких і велика активність учасників у всіх номінаціях, вдалося зберегти.

Організаторами конкурсу «Любіть Україну», як і раніше, залишається Донецький обласний навчально-методичний центр культури (також переселенець), котрий веде свою діяльність під егідою управління культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації. Безперечно, незмінними творчими партнерами конкурсу всі роки є письменники Донеччини, які працюють у журі в номінації «Поети».

Реальністю цьогорічного фестивалю-конкурсу залишається той факт, що навіть попри війну, окупацію ворогом частини Донеччини, інших територій на півдні та сході держави, він не втратив своєї актуальності та неабиякої популярності серед учасників. Наприклад, тільки у номінації «Поети» взяли участь 50 авторів із 12 областей України, серед яких чимало й внутрішньо-переміщених осіб. І малолітніх, і старших.

«Любіть Україну» вже давно не є обласним чи регіональним, оскільки з року в рік до нього долучаються поети, читці та художники майже з усіх куточків України. А нещодавно  з’явився намір провести його у наступному році навіть у статусі міжнародного конкурсу. Поки йдеться про залучення тих українців із Донбасу та інших потерпілих регіонів, які змушені були евакуюватися до країн Європи чи ще далі. Також нині напрошується необхідність запросити до спільної роботи ще й колег із Київської організації Національної спілки письменників України.

Патріотичні й водночас зворушливі рядки вірша «Любіть Україну» були написані Володимиром Сосюрою якраз 80 років тому, проте залишаються дуже актуальними досі. Особливо «в цей час, коли гудуть батареї». А щодо майбутнього однойменного мистецького фестивалю-конкурсу пам’яті славетного поета, то також маємо непогані перспективи. Зокрема варто звернути увагу на наступне.

Від самісінького початку проведення творчого заходу в Дебальцевому участь у його роботі незмінно бере правнук класика Олексій Сосюра. А невдовзі, є великі сподівання, до цієї діяльності приєднається і його поки ще малий син – праправнук Володимира Сосюри.

«… і вічні ми будемо з нею!..».

Павло Кущ         

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я