У Кракові зняли документальний фільм про російську агресію в Україні — «І прийшла до нас війна»

0

На Youtube-каналі краківського Фонду «Добра Воля» відбулася прем’єра польського документального фільму про російську агресію в Україні «І прийшла до нас війна».

34-хвилинну стрічку зняли на основі біографічних інтерв’ю усної історії, із використанням справжніх відеозаписів і фотографій із лінії фронту. З одного боку — це історія трьох удів, у яких війна забрала чоловіка і батька дітей, з іншого — погляд на російсько-українську війну її учасника — воїна.

Про це розповідає “Польське радіо”.

Фільм зняв польський документаліст Кшиштоф Кшижановський (він є автором сценарію та монтажу) у кіноагентстві «HAF», а ініціювала і зреалізувала цей проєкт голова Фонду «Добра Воля» (Fundacja “Dobra Wola”) і антропологиня Ягейлонського університету Аліна Добошевська. Вона — авторка кільканадцяти проєктів усної історії в різних країнах Європи, зокрема і в Україні.

Головні персонажі кінострічки — удови загиблих воїнів із Житомира Наталя Євпак, Світлана Ходоровськa, Альона Залізко і доброволець-солдат 8-ого окремого полку спеціального призначення Андрій Сидоренко — позивний «Монета».

За словами режисера Кшиштофа Кшижановського, два роки роботи над фільмом про цю війну була для нього травматичним досвідом. За словами Аліни Добошевської, цю стрічку робили за покликом серця.

З дня прем’єри фільм — у польській і українській версіях — у вільному доступі на Youtube-каналі Фонду «Добра Воля».

Галина Леськів, Яна Стемпнєвич

Джерело: ukrreporter.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я