У Супраслі відбувся вечір української поезії

0

Нещодавно в Народному домі у Супраслі (Польщі) відбувся вечір авторської поезії української письменниці Юлії Бережко-Камінської спільно з відомим піаністом із Південної Каліфорнії, солістом симфонічних оркестрів, професором Школи музики Фроста в університеті Маямі Кевіном Кеннером.

Твори з нової книжки Юлії Бережко-Камінської «Гравітація слова» під час концерту тісно переплелися з музикою Б. Лятошинського, М. Лисенка, Ф. Ліста, Ф. Шопена, І. Падеревського, Л. Кауфмана та інших композиторів у виконанні Кевіна Кеннера. Тема війни, яка розгорнулася в Україні, а також екзистенційні переживання ліричної героїні, відтворені в національному колориті та символіці, викликали сльози на очах та глибоку задуму навіть у тих глядачів, які не розуміли української мови. Спеціально підібрана музика з багатого репертуару лауреата найпрестижніших міжнародних піаністичних конкурсів підкреслила драматизм провідної теми вечора, адже нинішні трагічні події торкнулися не тільки Юлії, котра застала бойові дії в Бучі, а й великої групи глядачів, що евакуювалися в Супрасль з Енергодару, та сколихнули поляків, які прийняли в себе українців. Тож невипадково розпочався концерт «Елегією» Бориса Лятошинського, який, до речі, кілька десятиліть жив і творив у сусідньому з Бучею селищі, Ворзелі.

«У цьому творі – трагедія цілого народу, який віками терпів утиски й переслідування. Лятошинський був справжнім героєм української культури. Його має чути світ. Ці твори не втрачають актуальності і суголосні з поезією, яка звучить у нашому концерті», – розповів Кевін Кеннер.

Програму доповнили також вокальні твори польською та українською мовами у виконанні Марти Вроблевської (сопрано) – доктора мистецтвознавства, художнього керівника вокального ансамблю Ensemble QuattroVoce, дипломованого викладача співу в Комплексі музичної школи та 2-го диригента хору міста Білосток, а також інструментальні п’єси за участю студента Bard College Міхала Цешліка (гобой).

Головним лейтмотивом вечора стало не лише висвітлення теми війни засобами мистецтва, а й популяризація української культури, чим, до речі, Кевін Кеннер гаряче зайнявся на підтримку України. Уже згадана «Елегія» Лятошинського нещодавно відкрила вечір музики Шопена у Варшаві: за всі пів століття проведення концертів включення до програми твору іншого композитора стало рідкісним винятком. А незадовго до цього у Маямі відбувся престижний Міжнародний Frost Chopin Festival, організований Кевіном Кеннером, під час якого звучала українська музика, а почесними учасниками стали талановиті українки – оперна та концертно-камерна співачка (сопрано) Ольга Пасічник та лауреатка міжнародних піаністичних конкурсів Христина Михайліченко. Звучали там і поетичні рядки Юлії Бережко-Камінської в перекладі на англійську мову.

«Культура у час війни набуває ще більшого значення, ніж у період миру. Адже ми маємо вистояти не лише фізично, а й духовно. Маємо переосмислити свою історію, іншими очима подивитися на свої надбання, навчитися цінувати і берегти те, без чого народ перестає бути народом. Тому й важливо говорити зі світом мовою поезії, музики, живопису… Україну по-справжньому ще належить відкрити не тільки світу, а й самим українцям», – зазначає Юлія Бережко-Камінська.

Наразі учасники концерту в Супраслі готуються до наступного виступу, який уже восени має відбутися у Варшаві.

Захід відбувся у рамках перебування на резиденції Польського інституту літератури.

Автор фото: Lucyna Rawska

nspu.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я