У Вінниці відкрили виставку, присвячену «Щедрику» та гастролям капели Кошиця

0

У Вінниці відкрилася освітня виставка «Прийшли, заспівали, перемогли!», присвячена історії світових гастролей Української республіканської капели та міжнародного тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила дослідниця і популяризаторка історії «Щедрика», засновниця Інституту Леонтовича Тіна Пересунько.

«Виставка розповідає про те, як українська пісня «Щедрик» стала одним із найвідоміших у світі символів Різдва, а українська ластівочка із щедрівки, підкоривши європейський і американський континенти, перетворилася на колядку дзвоників Carol of the Bells,», — повідомила Пересунько.

За її словами, розповідь про «Щедрика» подана як історія культурного спротиву України російській імперській політиці та свідчення успіху української культурної дипломатії. Позаяк упродовж 1919-1924 років шедевр Миколи Леонтовича став не лише хітом світових гастролей хору Олександра Кошиця, а й голосом Української Народної Республіки у світі під час боротьби нашої держави за міжнародне визнання і незалежність від Росії.

Пересунько зазначила, що ця виставка унікальна, авторська, яка реалізується за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні у десяти університетах України упродовж 2024 року.

У Вінниці виставка розмістилася у фоє Донецького національного університету ім. В. Стуса. В експозиції представлені сотні унікальних документів та фото, багато з яких публікуються вперше. Зокрема, світлини з історії світових гастролей хору Олександра Кошиця. Це матеріали із фондів українських, чеських, канадських та американських архівів і бібліотек.

На виставці також наявні QR-коди для доступу до записів музичних хітів Української Республіканської Капели, які у 1919-1924 роках підкорили понад 200 сцен 17 країн Європи та Америки.

Окрім того, відвідувачі можуть почути найдавніші записи колядки Carol of the Bells 1940-х років та ознайомитися із маловідомими свідченнями презентації «Щедрика» на Бродвеї у Нью-Йорку в мюзиклі «Пісня Полум’я» 1925 року (один із композиторів — Джордж Гершвін) та в однойменному американському фільмі 1930 року.

Побачити експонати виставки «Прийшли, заспівали, перемогли» в університеті можна до 23 березня, а в неділю, 24 березня, експозицію показуватимуть у фоє Вінницького обласного академічного музично-драматичного театру імені М. К. Садовського перед концертом-реконструкцією «Прилетіла ластівочка».

Тіна Пересунько — наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. Грушевського Національної академії наук України, дослідниця історії «Щедрика» та культурної дипломатії України, засновниця Інституту Леонтовича, авторка книжок «Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії України», «Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щедрик» проти «русского міра». Місія капели Олександра Кошиця (1919–1924)».

Як повідомлялось, 24 березня у Вінниці на сцені Вінницького обласного академічного музично-драматичного театру імені М. К. Садовського під час концерту — реконструкції «Прилетіла ластівочка» відтворять легендарний прем’єрний концерт Українського Національного Хору під орудою Олександра Кошиця 5 жовтня 1922 року у Карнегі-хол у Нью-Йорку, під час якого «Щедрик» вперше прозвучав у США.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я