Українська письменниця вирушила до Нью-Йорка, щоб дослідити тріумфальну презентацію мелодії «Щедрика»

0

Українська культурна діячка Тіна Пересунько вирушила до Нью-Йорка, щоб зібрати матеріал для майбутньої книги. Жінка протягом 9 місяців досліджуватиме документи про презентацію в Америці легендарного «Щедрика» Миколи Леонтовича, мелодія якого згодом лягла в основу популярної колядки «Jingle Bells».

«Відлітаю на 9 місяців до Нью-Йорка як стипендіатка «The Fulbright Program» (програма наукових обмінів США, спонсорується Державним департаментом — ред.), досліджуватиму в США історію американських гастролей Українського національного хору під проводом Олександра Кошиця періоду 1922-1924 років. Так, так, того самого, що презентував Америці славнозвісного «Щедрика». Збиратиму матеріал на нову книжку, розберусь предметно як і коли Пітер Вільховський почув шедевр Леонтовича, написавши згодом англомовний бестселер «Carol of the Bells». Усе це зі сподіванням, що у 2022 році ми врочисто відзначатимемо 100-річчя американської прем’єри «Щедрика» (5 жовтня 1922 року у Carnegie Hall) — музичного бренду номер один України у світі й однієї з найпопулярніших мелодій Різдва у США», — написала Пересунько.

2019 року дослідниця опублікувала книгу «Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щедрик» проти «русского мира». Місія капели Олександра Кошиця (1919–1924)», де вперше оприлюднюється унікальна хроніка тріумфального турне Української республіканської капели під орудою диригента Олександра Кошиця у країнах Західної Європи, Північної та Південної Америки у 1919–1924 роках. Саме завдяки цим гастролям світ уперше почув «Щедрика» Миколи Леонтовича.

Довідка: 

Тіна Пересунько очолювала пресслужбу Міністерства культури України за Міністра Василя Вовкуна. Авторка низки наукових статей із маркетингу культури, культурної політики та культурної дипломатії України, Польщі, США. Створила мандрівний мінімузей «Щедрика», що експонується містами України. Виступає з лекціями з історії культурної дипломатії УНР. Авторка й кураторка проєкту «100 років культурної дипломатії України». Живе у Києві. 

Джерело: vinbazar.com.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я