Уряд затвердив програму розвитку української мови

0

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Кабінет міністрів України 15 березня схвалив державну програму розвитку української мови на строк до 2030 року.

Зазначено, що програма, яку розробило МКІП “сприятиме поступовому формуванню комфортного та функціонального єдиного мовно-інформаційного україномовного простору на всій території України”.

“Програма спрямована не тільки на створення умов для подолання наслідків русифікації, а й на розвиток та використання державної мови в усіх сферах суспільного життя. Крім того, вона охоплює заходи популяризації української мови у світі, адже українською розмовляють найсміливіші люди на землі”, – розповів т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

До 2030 року 100% держслужбовців та посадових осіб мають володіти державною мовою відповідно до вимог Українського правопису й інших стандартів, визначених Національною комісією зі стандартів державної мови, та надавати нею послуги й здійснювати публічне спілкування.

Також українська – мова комунікацій, ведення документації та споживання інформації. Для цього створюватимуть додаткові умови для опанування державної мови працівниками бізнес-сфери, а також запровадять чіткі державні стандарти, зокрема української професійної термінології.

Українська має стати основною мовою спілкування у побуті. Для цього необхідно задовольнити приватні культурні потреби україномовним якісним культурним продуктом. Частка україномовного культурного продукту має збільшитись з 55 % до 85 %. А 80% українців в родині та побуті до 2030 року повинні розмовляти українською.

bomok.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я