В Івано-Франківську покажуть оригінальні картини Тараса Шевченка

0

В Івано-Франківську в Музеї мистецтв Прикарпаття виставлять оригінальні картини Тараса Шевченка.

Про це повідомляє galychyna.if.ua.

«Дослідники вважають, що неможливо розділяти Шевченка-художника та Шевченка-поета. Його малюнки вважають своєрідними творчими ескізами до письмових творів. Бо його картинам властиві об’єм і глибина. Його акварелі — це ніжні кольорові співвідношення, дивна гармонія переходу одного кольору в інший.

І водночас — чітка фіксація у передачі світла й тіні. Його портрети — це симбіоз зовнішнього вигляду і внутрішнього світу. Це відчуття миті, коли людина, позуючи художникові, усе ж залишається наодинці із собою. Де кожний із зображених — окремий характер, окрема доля, окреслена без будь-якої тенденційності, артистично вільно і тактовно. Його пейзажі — реалістичні, позбавлені будь-якої ідеалізації. Вони купаються в світлі, а повітря там — легке й делікатне», — повідомляють організатори виставки.

В експозиції будуть представлені більше 30 творів, що ілюструють різні періоди життя художника: доакадемічний час, навчання в Петербурзькій Академії мистецтв, нетривалі подорожі Україною та роботу в Київській Археографічній комісії, довгі роки заслання та останні роки життя в Петербурзі.

Серед найбільш відомих картин Шевченка відвідувачі виставки в Івано-Франківську зможуть побачити автопортрети, «Катерину», «Селянську родину», «Одаліску». Також представлять портрет В. А. Жуковського пензля Карла Брюллова, за кошти з продажу якого поета викупили з кріпацтва.

Відкриття виставки — 26 жовтня об 11:00.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я