В Україні можуть розширити перелік підстав для позбавлення діячів культури держнагород

0

У Верховній Раді 21 березня вирішили взяти за основу законопроєкт 8374, який передбачає можливість як для надання, так і для позбавлення діячів культури державних нагород. Про це розповів у своєму Telegram депутат від «Слуги народу» Павло Фролов.

позбавлення нагород

У Верховній Раді у першому читанні схвалили законопроєкт. Скріншот із Telegram-каналу «Павел Фролов».

У проєкті уточнюється перелік заслуг, за які діячі культури можуть отримати державну відзнаку. Водночас зауважується, що у випадку «вчинення діянь, які роблять негідним державної нагороди, особа, нагороджена державною нагородою, може бути її позбавлена».

Автори також пропонують розширити підстави для позбавлення нагород:

  • на підставі санкцій, застосованих до окремої людини;
  • за вироком суду «щодо тяжких та особливо тяжких злочинів».

Якубович, Петросян і Доліна. Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції щодо артистів РФ

У пояснювальній записці автори проєкту наголошують, що в умовах війни, яку розпочала Росія, та повномасштабного вторгнення «для сфери культури і для системи нагород постали нові виклики».

«Цілком закономірним виглядає те, що особи, винні у колаборації, пособництві державі-агресору, виправдовуванні розв’язаної неї війни проти України та інших подібних діяннях, не мають права носити державні нагороди України», – додають вони.

Також 21 березня рух «Чесно» розповів, кого українці найчастіше шукають у реєстрі державних зрадників

Топ у цього рейтингу очолює ексчемпіон світу з боксу Василь Ломаченко, який закликав до відновлення дружніх стосунків із Росією. Також часто шукають футболіста Анатолія Тимощука та співачку Ані Лорак.

В Україні можуть розширити перелік підстав для позбавлення діячів культури держнагород

Василь Ломаченко. Джерело: Facebook/Василь Ломаченко

Раніше Суспільне Культура розповідало, що Рада нацбезпеки та оборони внесла до санкційних списків понад 3600 людей та компаній, серед яких є і співачки з українським громадянством.

Так, у списку разом із дітьми та родичами Путіна, а також міністра зовнішніх справ РФ Сергєя Лаврова, є артистки-громадянки України: Анна Седокова, Регіна Тодоренко, Таїсія Повалій та Ані Лорак.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я