В Україні створять правопис кримськотатарської мови на основі латинської графіки

0

За рішенням Кабміну, для кримськотатарської мови розроблять правопис із використанням алфавіту на основі латинської графіки. Про це повідомили на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Розробляти новий правопис будуть Державна служба з етнополітики та свободи совісті й МОН. Наукову роботу здійснюватимуть Інститут мовознавства імені О. О. Потебні НАН України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Меджліс кримськотатарського народу.

Ще в 1992 році в кримськотатарському співтоваристві була прийнята латинська графіка, а в 1997 році її ратифікувала Верховна рада Криму. Латинський алфавіт складається з 31 літери. Він базується на рішеннях Курултаю кримськотатарського народу 1991-1993 років.

«Використання латинського алфавіту полегшить вивчення кримськотатарської мови як етнічними кримськими татарами, так і всіма охочими», — наголосили у Мінреінтеграції.

Як повідомлялося, латинський алфавіт для кримськотатарської мови затвердили 2021 року. У 2018 році заснували письменницький конкурс «Кримський інжир» / «Qırım inciri», що сприяє поширенню та розвитку кримськотатарської мови та літератури.

Чільне фото: РБК-Україна

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я