Велика Британія передасть бібліотекам України 25 тисяч книжок

0

У межах проєкту Українського ПЕН «Незламні бібліотеки» британська благодійна організація Book Aid International передасть книгозбірням України 25 тисяч нових книжок від провідних видавництв Великої Британії.

Про це повідомили український ПЕН-клуб та Book Aid International.

Восени 2023-го книжки англійською мовою для дорослих, підлітків та дітей різних жанрів прибудуть до Києва. ПЕН розподілить їх між бібліотеками, відповідно до запитів. Для поповнення фонду англомовною літературою бібліотека має заповнити заявку до 1 вересня 2023 року.

Book Aid International зазначає, що за час широкомасштабного вторгнення Росії понад 570 українських бібліотек постраждали та повністю або частково втратили свої книжкові фонди. Частина з них була змушена переїхати в безпечніші регіони України.

Зруйнована бібліотека у Торецьку

 Зруйнована бібліотека у Торецьку після обстрілу 30 травня. Фото: Віра Лакухіна

Благодійна організація додає, що бібліотеки, які підтримує Український ПЕН, стали не лише місцями для читання. Це соціальні центри та навіть укриття від бомбардувань. Доступ до книг допомагає українцям упоратися з викликами війни. Зокрема, англомовні книги створюють відчуття зв’язку із зовнішнім світом і міжнародної солідарності з Україною.

Виконавча директорка ПЕН Тетяна Терен каже: «Використання англійської мови сьогодні є вагомою частиною щоденного спілкування в Україні. Дедалі більше людей щодня використовують її на роботі, під час відпочинку або вивчають з нуля. (…) На жаль, придбати нові англомовні книги в Україні сьогодні складно».

Тетяна Терен

 Тетяна Терен. Надано авторкою

Отже, цей жест від британських колег допоможе зробити англомовну книгу в Україні доступнішою, вважають ініціатори. Український ПЕН реалізує задум за підтримки Англійського ПЕН, Міжнародного ПЕН та «Нової Пошти», яка розвозитиме книжки в регіони.

Перед запуском ініціативи ПЕН в Україні провів опитування серед бібліотек. Відповідали 100 книгозбірень із різних регіонів. Відповідно до результатів дослідження, найбільший запит з боку бібліотек — на видання англійською мовою для дітей та підлітків (художня література, нон-фікшн, видання для вивчення англійської мови). Також серед запитів класика, біографії, мемуари, репортажі, есеї, видання для саморозвитку та сучасна проза. Бібліотеки запитують від 10 до 2000 примірників книжок.

Про проєкт «Незламні бібліотеки»

Це безстрокова ініціатива Українського PEN. Вона стартувала в червні 2022-го, щоби підтримати українські бібліотеки, постраждалі внаслідок війни Росії проти України. Координатори — Аліса Бондаренко та Максим Ситніков.

Лого проєкту "Незламні бібліотеки"

Лого проєкту «Незламні бібліотеки». PEN Ukraine

«Незламні бібліотеки» вже допомогли закладам в Чернігівській, Миколаївській, Херсонській, Сумській, Дніпропетровській, Харківській, Донецькій та Запорізькій областях.

Юлія Кузьменко

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я