В Україні зареєстрували законопроєкт, щоб заборонити шрифт «Іжиця»

0

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9606 «Про припинення використання шрифтів російського походження в роботі Верховної Ради України». Постанову оприлюднили на сайті Ради.

Заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» пояснила, що шрифт «Іжиця», про який ідеться в законопроєкті, використовують для оформлення почесних грамот та інших офіційних документів Верховної Ради України.

За її словами, шрифт наразі безпосередньо асоціюється з так званим «рускім міром» і має певне смислове навантаження. Окрім того, «Іжиця» потребує придбання ліцензії вартістю $25 (925 грн).

Російську гарнітуру парламентарі пропонують замінити на український шрифт Volja, який уже використовують, зокрема, у відзнаках Головнокомандувача Збройних сил України. Водночас це не означатиме повної відмови від «Іжиці» на всеукраїнському рівні.

«Той, хто подумав, що нарешті буде покінчено з цим “скрєпним” шрифтом, будуть розчаровані. Бо закон має регулювати лише використання шрифтів в роботі самого парламенту. Тобто, наприклад, “Іжицею” не будуть оформлені лише, до прикладу, грамоти самої ВР. Але на загальнодержавному рівні це не міняє зовсім нічого. І незрозуміло, чому для цього потрібні не внутрішні директиви Апарату ВР, а цілий закон», — зазначив шрифтовий дизайнер Богдан Гдаль.

Шрифт «Іжиця» наразі використаний в оформленні таблички на будівлі Офісу президента України на вулиці Банковій у Києві.

«Іжицю» у 1988 році на основі прямого півуставу Російської Академії наук кінця XIX століття розробила дизайнерка Світлана Єрмолаєва. Шрифт призначався для відтворення старослов’янських текстів в енциклопедіях та наукових статтях, але поширився по всіх слов’янських країнах, що користуються кирилицею. Оцифрований 1922 року.

Шрифт Volja створила Марчела Можина у 2022 році на основі літерації українського графіка Ніла Хасевича (1905-1952). Ним оформляли плакати, журнали, газети для українського визвольного руху середини ХХ століття.

Як повідомлялося, раніше цей шрифт пропонували прибрати із зупинкових павільйонів.

Чільне фото: Офіс Президента

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я