«Вірші, народжені війною»: у Чернігові презентували поезії про війну

0

У Чернігові презентували поетичну збірку «Вірші, народжені війною», яку написав ексоборонець міста Валерій Вовк. Захід відбувся в Загальноосвітній спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів фізико-математичного профілю № 12 для учнів старших класів.

З початком повномасштабного вторгнення російських військ Валерій Вовк (позивний «Михалич») добровольцем пішов захищати рідне місто. Був зарахований до стрілецького батальйону. Свій перший вірш для цієї збірки автор написав торік вночі 2 березня. У поезії є рядки, що присвячені бойовим побратимам та героїзму чернігівців, які допомогли вистояти рідному місту в протистоянні російській орді. Частина віршів створена під час бойових чергувань на підступах до Чернігова та під обстрілами.

— З перших днів служби в підрозділі на посаді офіцера-психолога я відчув, що бійцям потрібна не лише зброя та кулі для стрільби, а й поетичне слово, яке надихне та буде вести їх у бій, — згадує автор книжки. — Вірші писав вночі з ліхтариком. Коли творів «зібралося» понад тридцять — виникла ідея видати книгу.

За словами Валерія Вовка, книга побачила світ завдяки співпраці з колективом Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Володимира Короленка. Особливо допомагали Інна Чистенко та Анастасія Хамраєва, яка малювала ілюстрації для цієї збірки поезій.

Захід розпочався з перегляду уривків документального фільму про захисників обласного центру «Відстояли — відстоїмо», який створили журналісти ТРК «Новий Чернігів». Учні та викладачі вшанували хвилиною мовчання полеглих воїнів, які раніше навчалися в їхній школі та були її випускниками.

Вітаючи автора книжки, директор школи Василь Гопаченко зауважив, що його вірші, пов’язані з війною, акцентують увагу людей на важкому моменті в житті нашої країни, в якому ми разом зараз перебуваємо. Він наголосив, що в українського народу немає іншого шляху, аніж перемогти загарбників. На жаль, перемога дається важко, і її ціна — життя найкращих синів та дочок України.

Під час презентації Валерій Вовк розповів, як довелось воювати під час активної фази бойових дій на Чернігівщині, як читав вірші побратимам, як надихався спілкуванням із ними, а потім писав про них вірші, як після кожної трагічної події тих днів народжувалися нові рими. Автор читав присутнім свою поезію, відповідав на запитання та розповідав про свої історії цієї війни.

Фото та відео авторів

Григорій Мазур, Ігор Березинський

armyinform.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я