Як Канів готується до свята Кобзаря: «віршовані блокпости» та шеврони у музеї

0

Цього року виповнюється 210 років від дня народження Тараса Шевченка. Про те, як готуються до цієї дати у місті Канів, де похований Тарас Шевченко, з ким на Чернечу гору приїде відома акторка Наталія Сумська, а також про те, якого насправді кольору були очі у поета, читайте у матеріалі Коротко про.

Шевченкові твори продають навіть у продуктовому

Усі українські шляхи ведуть не до Риму, а до Канева. Це місто у Черкаській області —  українська Мекка. Пафосно? Хіба що трохи, адже в народі кажуть, що у Каневі, а саме на Чернечій горі, де похований український поет Тарас Шевченко, хоч раз у житті має побувати кожен українець.

Перш ніж відвідати місце вічного спочинку Кобзаря, прогуляємося вуличками Канева. На перший погляд, звичайне українське містечко, де мешкає понад 20 тисяч людей. Доглянуті храми, декілька пам’ятників, більш-менш рівні дороги хоча б у центральній частині. А ще знаменитий «Кобзар» в асортименті навіть продуктових крамниць.

Вид із Тарасової гори перехоплює подих. Фото: cdn.autocentre.ua

Та найцікавіше – це краєвиди. Пейзажі Канівського водосховища, гребля Канівської ГЕС на Дніпрі вражають так, що хочеться спочатку закарбувати їх у пам’яті, а потім схопитися за фотоапарат.

—  До Шевченківських днів у нас тихо, а тоді стаємо туристичним центром України, — розповідає Коротко про місцевий екскурсовод Анатолій. – Напередодні 9 березня у місті відкриваються нові торгові точки, кафе, сувенірні кіоски. А в книгарнях облаштовують цілі стенди з різними виданнями «Кобзаря». Стартує туристичний сезон!

І триватиме він аж до початку дощової осені. Місцеві раді туристам.

—  Я тішуся, коли бачу багато туристичних автобусів біля заповідника (мається на увазі Шевченківський національний заповідник. – Авт.), — каже канівчанка Антоніна, яка зараз продає квіти біля Успенського собору. – Туристи – це наш заробіток. От у мене квіти оберемками купують, коли на Тарасову гору їдуть. У перший рік війни в Канів майже ніхто не приїздив. А минулого року багато людей було.

Майже 60 тисяч! Місцеві зізнаються, що навіть не очікували такої кількості гостей. Та війна «нагадала» багатьом українцям про непросте життя і пророчі слова Тараса Шевченка.

Борітеся — поборете!
Вам бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!

Шевченкові твори читатимуть віп-гості

На околиці Канева знаходиться відомий Шевченківський національний заповідник. Тут на Чернечій горі, яку ще називають Тарасовою, похований Шевченко. Згідно із заповітом.

Валентина Коваленко, директор Шевченківського національного заповідника. Фото: ФБ Валентина Коваленко.

Щоб лани широкополі,
І Дніпро, і кручі
Було видно, було чути,
Як реве ревучий.

На Тарасовій горі біля підніжжя пам’ятника завжди заквітчано. 

— Люди несуть квіти Тарасу Григоровичу, тут завжди багато букетів, — розповідає Коротко про директор Шевченківського національного заповідника Валентина Коваленко.

Телефон музейниці дзвенить раз за разом. Помітно, що Валентина Михайлівна заклопотана, як і її колеги: усі тут готуються до Шевченківських днів. Кажуть, взимку було затишшя. Та вже з перших днів березня на Чернечій горі стає людно.

Очевидно, що 9-10 березня, робочий день працівників заповідника, розписаний похвилинно. Цього року українці відзначатимуть 210-річчя із дня народження Кобзаря.

— Щороку до дня народження поета готуємо цікаві заходи, і цього разу не виняток, — розповідає Валентина Михайлівна. – Традиційно розпочнемо з покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку о 10 годині 9 березня.

А опісля відбудеться літературно-мистецьке коло «Блокпости Шевченкового слова». Цей захід проводили і минулого року до дня народження Кобзаря. Відверто: дежавю. Так, знову читатимуть твори Кобзаря, згадуватимуть його настанови нащадкам, тобто нам, обговорюватимуть певні роки біографії. Одразу пригадалися шкільні роки… 

Тарасова світлиця – музей-хатина. Фото: ФБ Тарасова гора

Та організатори заходів усе ж обіцяють родзинку: на «Блокпостах…» будуть віп-гості. Наприклад, громадський діяч Микола Томенко, який давно зник з ефірів українських телеканалів. Також чекають народну артистку України Жанну Боднарук. Можливо, співачка виконає один зі своїх хітів. Обіцяють і зіркове подружжя — народних артистів України: Наталію Сумську та Анатолія Хостікоєва. Що ж, цьогорічні «Блокпости…» мають усі шанси стати світськими.

Молитвою відзначить 210-річчя із дня народження Тараса Шевченка греко-католицьке духовенство. Щороку 9 березня священники та віряни УГКЦ проводять на Чернечій горі прощу. Цього разу буде ювілейна, 10-а, на якій молитимуться за перемогу України.

Звісно, буде і багато екскурсій. Наприклад, безкоштовна для дітей, батьки яких зараз боронять Україну. Музейники обіцяють здивувати підлітків цікавими розповідями про життя Кобзаря, відвідати з ними так звану Тарасову світлицю – перший музей, присвячений життю і творчості Тараса Шевченка. Зі свіжих цікавинок – масштабна колекція шевронів, які залишили в подарунок відвідувачі-військові.

З власного досвіду радимо побувати біля трьох Шевченкових дубів. Це столітні потужні дерева, які нібито висадили родичі Кобзаря. А неподалік ще є дубовий парк, закладений у 60-ті роки минулого століття. Тут уже наші відомі сучасники висаджують так звані меморіальні дуби, на згадку.

До речі

Якого кольору були очі у Кобзаря?

І про художнє мистецтво. Відомо, що Шевченко залишив після себе великий живописний та графічний спадок. Пензлем та олівцем Кобзар писав пейзажі, портрети, твори на історичні та побутові теми. Полюбляв малювати і себе. А кількість портретів Шевченка, написаних іншими авторами, узагалі не можливо перелічити.

У Тарасовій світлиці інтер’єр як за часів життя Кобзаря. Фото: ФБ Тарасова гора

Частину зображень Кобзаря з колекції Шевченківського національного заповідника демонструватимуть на виставці «У погляді його читаю слово…», приуроченій до 210-річчя з дня народження поета. До речі, у відвідувачів виставки буде шанс уважно роздивитися не лише зображення поета, а й колір його очей, який, як кажуть історики, з віком змінювався.

— Також ми запланували виставку творів Івана Марчука, яка так і називатиметься «Шевченкіана Івана Марчука», — додає Валентина Коваленко.

Уявіть, свого першого Шевченка (портрет) Іван Марчук намалював у свої тринадцять років! Одразу згадується відомий вірш Кобзаря «Мені тринадцятий минало…». Тоді майбутній художник, ще Івасик Марчук, навчався у 7-му класі звичайної сільської школи на Тернопільщині.

«Шевченкіана» Марчука складається майже з пів сотні картин. Деякі експерти кажуть, що художник планував написати сотню робіт.

Прогулюючись стежками Шевченківського національного заповідника, розуміємо, чому Тарас Григорович уподобав це місце. Неймовірні краєвиди навколо! А ще умиротворення і спокій, незважаючи на щоденні новини з фронту.  

Багато матеріалів про поета зібрано у музеї Шевченківського національного заповідника. Фото: stezhkamu.com

Довідка

Шевченківський національний заповідник, м. Канів, вул. Шевченка, 102

Години роботи: 8:00 – 17:00 щоденно, крім понеділка

Чільне фото — Могила Кобзаря на Чернечій горі. Фото: ФБ Тарасова гора

kp.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я