З ініціативи Спілки письменників близько 700 українських книжок передано Воєводській публічній бібліотеці міста Кракова

0

Започаткована Національною спілкою письменників України (голова Михайло Сидоржевський, секретар Yulia Berezhko-Kaminska) акція зі збору українських книжок для Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie завершилась. Доставлені з Києва до Кракова майже 700 примірників книг українських авторів урочисто передано директору Воєводської публічної бібліотеки Jerzy Woźniakiewicz в присутності віце-консула Генерального консульства України в Кракові Ірини Яремчук.

У переданому бібліотеці книжковому зібранні чимало видань зі спадку українських класиків, зокрема українського філософа, поета, педагога і музиканта Григорія Сковороди, а також іменитих українських авторів – Івана Драча, Михайла Слабошпицького та інших відомих майстрів українського слова. Є й зовсім свіжі видання, присвячені нинішній російсько-українській війні. Це передусім поетичні антології «Поезія без укриття» (упорядник Надія Гармазій) і «Весна озброєна» (упорядник Михайло Сидоржевський), до якої окрім творів українських авторів увійшли поезії польських, латвійських і болгарських поетів, перекладені Віктор Мельник, а також книга-білінгва польського поета Гаррі Дуди «У світу на очах» (український переклад Віктора Мельника). Зібрану в ході акції книжкову колекцію доправив із Києва до Кракова Микола Хомич, який передав також воєводській бібліотеці і своє багатотомне видання «Задум Бога».

В урочистому заході з нагоди передачі книг взяла участь секретар НСПУ Юлія Бережко-Камінська та інші українські письменники, які наразі тимчасово проживають у Кракові й долучилися до даної акції. Зокрема прийшли до бібліотеки зі своїми книжками письменниці Валентина ВознаяMila RadchenkoЮля Черевань, які пишуть для дітей і підлітків. До зібраної колекції додала також свою нову книгу для дітей «Байки про Руда» українська письменниця і поетка Inesa Dolenyk, яка наразі перебуває у Варшаві. Окрім своєї нової поетичної книги «Гравітація слова», Юлія Бережко-Камінська передала до акційного зібрання низку видань інших авторів, які не змогли в цей день особисто взяти участь у заході. Серед них і новий роман Таня П’янкова про Голодомор «Вік червонних мурах», який нещодавно авторка презентувала у Кракові.

Зі стосом своїх книг приїхала на цей знаковий захід з Любліна відома українська поетеса і письменниця Lessya Stepovychka. Будучи проїздом у Кракові, прийшли зробити свій внесок до акційного книжкового зібрання Анна Григорович, яка наразі презентує тут свою нову книгу «Три дні з життя Єви», і Валентина Крилова, яка очолювала донедавна видавництво «Основа» окрім своєї авторської книжки передала бібліотеці й унікальне основівське видання «NOMINA».

Не оминули цей захід і головні редактори найстаріших українських часописів – головна редакторка журналу «Жінка» і журналу «Оксамит» Тамара Маркелова і головний редактор літературного журналу «Райдуга» Юрій Ковальський, яким також було що запропонувати бібліотеці з архіву цих шанованих журнальних видань.

Ось такий надзвичайно важливий для українців Кракова внесок зробили українські письменники, які взяли участь в акції НСПУ зі збору книжок для Воєводської публічної бібліотеки. Але акція на цьому не завершується. Як зазначив голова НСПУ Михайло Сидоржевський, який у режимі онлайн конференції спілкувався з учасниками заходу, згідно з домовленістю з Ягеллонським університетом тепер українські письменники почнуть збирати книжки й для бібліотеки цього найстарішого і найшанованішого польського вищого навчального закладу. Враховуючи те, що в Кракові наразі проживає чимало біженців з України, а також українців, які мешкають тут постійно, українська книжка буде для них та їхніх дітей незамінним засобом духовного і культурного зв’язку з Україною, а для поляків – джерелом знань про країну і народ, який бореться і перемагає.

Володимир Стецюк

Фото = Володимир Стецюк

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я