З початку війни в Україні знищено понад три сотні бібліотек

0

Про ці та інші болючі проблеми культурної спадщини українська делегація порушила під зустрічі з Королем Великої Британії Чарльзом III.

Викладачка англійської мови Педагогічного коледжу Львівського національного університету імені Івана Франка, філологиня, волонтерка, громадська діячка Ольга Шалаєва зустрілася у Ліверпулі з Королем Великої Британії Чарльзом III (спадкоємцем Єлизавети II), де разом з українською діаспорою та культурними діячами порушила гостре питання нищення культурної спадщини України від повномасштабного вторгнення рф — бібліотек. Зокрема, від початку війни в Україні було знищено понад три сотні бібліотек…

Нагадаємо, за декілька днів у столиці Великої Британії Лондоні відбудеться урочиста коронація Чарльза ІІІ, а Ліверпуль буде містом, яке прийматиме «Євробачення — 2023».

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» Ольга Шалаєва, Король Великої Британії підтримав співпрацю та партнерство між Ліверпульською центральною бібліотекою та Одеською обласною універсальною науковою бібліотекою імені Михайла Грушевського. Бібліотекарі Ліверпуля готові допомогти відновити понищені бібліотеки Південної Пальміри та запустити їх в роботу. Зокрема, допомогти працівникам бібліотек відновити психічне здоров‘я та «рани війни».

Угода про побратимство між Ліверпульською центральною бібліотекою та Одеською обласною науковою універсальною бібліотекою
Угода про побратимство між Ліверпульською центральною бібліотекою та Одеською обласною науковою універсальною бібліотекою

«Суть партнерства полягає у тому, щоб Центральна бібліотека Ліверпуля обмінялася досвідом та надала підтримку у відбудові після війни та відновленні послуг Одеської бібліотеки, включаючи психічне здоров’я та відновлення як бібліотекарів, так і відвідувачів, — наголошує Ольга Шалаєва. — На зустріч із Королем були запрошені представники бібліотек, а також український Благодійний фонд «Бібліотечна країна».

Одеську бібліотеку вже довелося відбудовувати після руйнування — у Другу світову її вщент розбомбили нацисти…

А восени 2022 року, коли були ракетні удари рашистів по об’єктах енергетики, не було світла і тепла, українські бібліотеки ставали справжніми гуманітарними і волонтерськими хабами, місцем, де можна було відчути тепло, бути у безпеці.

«Поки Ліверпуль готується до популярного конкурсу „Євробачення“ (Король Великої Британії Чарльз III особисто відкрив сцену для виступів. — Авт.), наша почесна місія у Ліверпулі — налагодження партнерських зв’язків між бібліотеками Великої Британії та України, зокрема, з Одеською науковою бібліотекою, — продовжує розмову пані Ольга. — Світ повинен знати про страшні наслідки війни в Україні, про шокуючі цифри знищення музеїв, пам’яток, бібліотек…».

«Українська делегація була неймовірно вражена приємним спілкування з Королем, який із розумінням та співчуттям поставився до проблем українських бібліотек і розділив наші хвилювання, — наголошує пані Ольга. — Для нас була велика честь особисто зустрітися та поспілкуватися з Чарльзом III».

Ольга Шалаєва разом із дітьми мешкає у Великій Британії, у містечку Ліммі (за десять кілометрів від Ліверпуля) з літа 2022 року. Там вона допомагає українським школярам та дорослим опанувати англійську мову та звичаї туманного Альбіону. Волонтерить в українському штабі, а також долучається до різних соціальних та культурних проєктів.

Марія Доротич

wz.lviv.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я