«Це об’єднує». У Кропивницькому збирають книги для для зруйнованих бібліотек та українців за кордоном

0

У Кіровоградській області збирають книги українським біженцям, які живуть у Польщі та Німеччині та для бібліотек Херсонщини. Книги у Польщу збирають на прохання віцемаршалка Нижньосілезького воєводства Кшиштофа Майя. Суспільному він розповів, що літературу передадуть до публічної бібліотеки у Вроцлаві. Там мають 770 українських друкованих книг. Кількість зареєстрованих користувачів бібліотеки з-поміж біженців перевищує пів тисячі, тому хочуть розширити фонд.

Акція об’єднує українців. У Кропивницькому збирають книги для українців за кордоном і для зруйнованих бібліотек

Бібліотека у Вроцлаві, яку відвідують українці. Фото Олександра Міровська-Пялуха

За словами Кшиштофа Майя, у столиці воєводства місті Вроцлав, яке є другим за кількістю українців після Варшави, за пів року в бібліотеці взяли книжки українською понад тисяча людей. Ініціатива виникла для розширення фонду Нижньосілезької бібліотеки відповідно до потреб українців: «У часи воєн і поділів саме культура об’єднувала націю, давала силу і надію. Ми хотіли б, щоб наша книгозбірня відповідала справжнім потребам людей, які приїхали з України».

книгии

Херсон. Працівниця бібліотеки тримає у руках книги, які подарували книгозбірні, 17 березня 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

Директорка обласного департаменту культури Уляна Соколенко сказала, що у Кропивницькому збирають книги для українських біженців у Польщі, в Олександрії – для українців в Німеччині: «Багато дітей живуть за межами країни, навчаються не лише в іноземних школах, але й онлайн продовжують навчатися у наших українських школах».

Акція зі збору книг у Кропивницькому безстрокова.

Кропивницька письменниця, керівниця обласної спілки письменників Надія Гармазій вважає, що акція об’єднує українців, які через російське вторгнення змушені жити не вдома: «Ми сьогодні принесли тільки частину зібраних книжок. Це близько 200 найменувань різних жанрів. Це книги наших авторів, письменників-спілчан».

В обласній бібліотеці імені Дмитра Чижевського збирають книги для українців, які живуть у Польщі та для бібліотек Херсонської області, розповіла директорка Валентина Животовська. Зібрали майже тисячу книг.

книгии

У книгозбірні для юнацтва імені Маланюка збирають книги для українських біженців у Польщі. Фото: Суспільне Кропивницький

Заступниця директора обласної бібліотеки для юнацтва імені Євгена Маланюка Валентина Зеленіна сказала, що на базі публічної бібліотеки у місті Вроцлав створять українську бібліотеку. Для неї можна приносити українську класику: «Виїхали переважно жінки з дітьми, з підлітками. Саме їм важливо не забути свою рідну мову».

Переселенка з Борисполя Наталія Брит принесла зібрану літературу у книгозбірню для юнацтва. Вважає, що важливо не забувати своє рідне, де б ти не був: «Дуже хочеться, щоб вони (біженці – ред.) пам’ятали завжди про нашу рідну країну, щоб діти й дорослі читали саме українською. Тому захотілося долучитися до цієї акції. Я у знайомих позбирала книжки і принесла».

книгии

Учасниця акції Наталія Брит принесла книжки у бібліотеку імені Маланюка. Фото: Суспільне Кропивницький

Під час російської окупації з Херсонської обласної бібліотеки імені Олеся Гончаразникли старовинні видання з краєзнавства та історії, розповіла директорка книгозбірні Надія Коротун. Вона нині живе в Одесі та разом з колегами відновлює фонди книгарні: «Коли були обшуки, вони (російські військові – ред.) просто розбивали техніку. Жодна з бібліотек зараз не може провести інвентаризацію, тому що область окупована. Місто Херсон звільнене, та ми перебуваємо в тому місці, яке потрапляє під постійні обстріли. Нині зібрали понад п’ять тисяч книг».

Ірина Куницька

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я