Львівські письменники провели поетичні читання в музеї-садибі Богдана-Ігоря Антонича

0

Музей-садиба родини Антоничів зустрів нас справжньою березневою погодою – снігом, вітром, хмарами. Така вона – молода і рання весна, така ж молода, як і сам Богдан-Ігор Антонич.

Пані Ольга Дядинчук, завідувачка музею, з усмішкою відповідала на наші питання про ті чи інші картини, експонати, з приємністю згадувала попередні (десятирічної давності) відвідини-презентації творчості Олеся Дяка.

З нагоди Національного тижня читання поезії, в день народження Ліни Костенко, напередодні Всесвітнього дня поезії письменники та молоді випускниці літературної школи “Розквіт” приїхали, щоб нагадати,  що поезія – це не про запилюжені книжки, а – про саме життя, привітання якого розпочинається щоранку. Так, лавреатка Літературної премії імені Богдана-Ігоря Антонича “Привітання життя” Юлія Каспрук вперше презентувала свою нову поетичну збірку “Небесна синиця”, розповіла про власну творчість, поділилася віршами з авдиторією. Поетка з Херсонщини Галина Іванова читала вірші про перемогу та кохання, оскільки весна – це пора оживання природи та й людей. Випускниці літературної школи “Розквіт” Надія Бойчак та Анастасія Гриньо читали про любов, про життя, про поезію, таким чином засвідчивши, що література Львівщини має достойне майбутнє.

Директор літературної школи “Розквіт” Юрій Грешко, автор історичних романів, наголосив, що слово – це зброя, яким би воно не було – поетичним чи прозовим. Очільник Львівської обласної організації Національної Спілки письменників України Олесь Дяк наприкінці заходу прочитав ліричні мініатюри, в одній із яких він порівняв В’ячеслава Чорновола з “антоновичевим хрущиком”. Також Олесь Дяк закликав творчу молодь пробувати свої сили у відродженій премії “Привітання життя”. Усі бажаючі могли отримати книги авторів з підписами. Натомість місцева бібліотека поповнить свої фонди книгами з авторафами Олеся Дяка, Юрія Грешка, Галини Іванової та Юлії Каспрук.

Незважаючи на непривітну погоду, атмосфера у музеї була на диво теплою. Тож, завдяки співпраці Львівського музею історії релігії (директор – Орест Малиць) та Львівської письменницької організації шкільна молодь Бортятина мала змогу на власному досвіді відчути, що таке поезія – справжня, молода, натхненна. Адже книга вчить, як на світі жить.

Галина Іванова

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я