Мазепинська Євангелія в Музеї книги і друкарства України

0

Бажання українців не просто вижити у час жорстоких випробувань – війни проти рашизму, але і жити повнокровним життям, засвідчують ті культурні події, які відбуваються у воюючій Україні сьогодні. Серед них – культурницькі акції, які утверджують силу духу та незламності української нації, її прагнення зберегти власну духовну спадщину.

Саме до таких важливих культурних подій можна з повним правом віднести презентацію сучасного видання арабомовної Мазепинської Євангелії, київського примірника з присвятою гетьманові Мазепі, яка днями відбулася в Музеї книги і друкарства України.

Ігор Осташ презентує Мазепинське Євангеліє

Значимість події засвідчує і те коло зацікавлених осіб, які прийшли на захід до Музею. Серед них студенти Київської православної богословської академії; науковці вузів Києва та співробітники низки київських бібліотек, зокрема, бібліотеки імені Ярослава Мудрого та Національної наукової бібліотеки імені Володимира Вернадського; журналісти; музейні працівники та інші.

Особливими гостями заходу стали: український історик Дмитро Степовик та архімандрит Аврамій.

Варто відзначити внесок у високоякісну організацію презентації співробітників Музею книги та друкарства України – заступника директора з наукової роботи Дмитра Палія та завідувачки науково-експозиційного відділу Марії Гринько.

Презентував книгу та подарував її Музею відомий науковець, колишній депутат ВРУ та Надзвичайний і Повноважний Посол України в Лівані в минулому Ігор Осташ. Саме завдяки його невтомним пошукам та праці це рідкісне видання було знайдене та перевидане в Україні.

Мазепинська Євангелія з присвятою Іванові Мазепі, безцінна реліквія української історії та культури, довгий час вважалась втраченою. Вперше ця книга була надрукована завдяки фінансовій підтримці гетьмана України Мазепи 1708 року в сирійському місті Алепо. Присвяту меценатові Мазепі написав Афанасій ІІІ Даббас – Антіохійський патріарх.

Розповідаючи про свої наукові пошуки, пан Ігор Осташ зазначив, що він, працюючи Послом від України в Лівані, чотири роки шукав цю безцінну реліквію української історії та культури в бібліотеках, архівах, монастирях Лівану. Було знайдено 14 примірників арабомовних Євангелій. Їхній стан свідчив про активне послуговування цими книгами в богослужбовій практиці християнами Лівану. Всі ці книги мають велику цінність, проте в жодній із них не було присвяти гетьманові Мазепі. Тому стало особливо важливим віднайти примірник із присвятою українському гетьманові. Ігор осташ був переконаний у його існуванні. Як не дивно, пощастило знайти це Євангеліє після декількох років невтомних пошуків у Києві, в Національній бібліотеці України імені В.І. Вернадського.

Завдяки ініціативі пана Посла та його однодумців було зроблено факсимільне видання Мазепинської Євангелії у 2021 році. Презентація книги відбулася на багатьох майданчиках України та за кордоном, зокрема, в Лівані. Повернення до життя Мазепинської Євангелії є, безумовно, визначною подією для сучасної України. Книга займатиме достойне місце в експозиції Музею книги та друкарства України та у наукових розвідках вчених.

Ірина Грабовська

day.kyiv.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я