Нацбанк випускає нові пам’ятні монети

0

Національний банк уводить в обіг нові пам’ятні монети, присвячені видатному українцю Євгену Коновальцю та українському спадку.

За даними НБУ, срібна пам’ятна монета «Спадок» — присвячена розкриттю в художньо-образній манері народного мистецтва, явищ культури, науки, побуту, що перейшли нам у спадок від попередніх поколінь і представлені прадавнім символом сонця, життєвої сили, еволюції Всесвіту і життя загалом, надбанням видатної універсальної цінності матеріальної і духовної культури нашого народу та іншими символами, закодованими на писанках, вишиванках, в орнаментах.

Монета зі срібла вводиться в обіг з 9 червня. Її номінал становить 10 грн, маса – 31,1 г, діаметр – 38,6 мм, тираж – 4 тис. штук.

На аверсі монети розміщені: угорі малий державний Герб України (позолочений), над яким – рік карбування монети – 2021; унизу півколом написи: УКРАЇНА і 10 ГРИВЕНЬ; у центрі зображено прикрашену знаками-символами, оберегами, візерунками спіраль – багатозначний символ еволюції Всесвіту, розвитку, безперервності, ритму дихання і самого життя.

На реверсі монети в оточенні стилізованої рослинності, що символізує мальовничі пейзажі та українські краєвиди, зображено козака Мамая (елемент оздоблення — позолота), який є своєрідним утіленням українського характеру, символом волелюбності та безсмертя українського народу. Козак тримає стилізоване українське небо, українську культуру, весь багатовіковий спадок народу. Угорі розміщено напис «СПАДОК».

Coin Спадок 2021

З 9 червня НБУ також випускає пам’ятну монету «Євген Коновалець» номіналом 2 грн, присвячену військовому та політичному діячеві, особистості, що символізує спадковість української національно-визвольної боротьби.

Монета масою 12,8 г та діаметром 31 мм виготовлена з нейзильберу. На аверсі монети розміщено: на тлі калинової гілки, яка обрамлює монету ліворуч, – малий державний Герб України (угорі), праворуч від якого напис «УКРАЇНА»; по центру, на дзеркальному тлі, – фалеристична пам’ятка часів визвольних змагань у вигляді монограми з двох літер «С», переплетених гілкою червоної калини, – відзнака «Стрілецька Рада»; праворуч від якої – слова Коновальця: «БУДЕМО МАТИ СИЛУ, ТОДІ ВИЙДЕМО ПОБІДНО З НАЙГІРШОГО ЛИХОЛІТТЯ І ЗДОБУДЕМО ВСЕ, ЩО НАМ ТРЕБА» та його факсиміле; унизу: номінал монети – 2 гривні та рік карбування монети – 2021; логотип банкнотно-монетного двору Національного банку (ліворуч від відзнаки).

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено стилізований портрет Євгена Коновальця, ліворуч від якого напис ОУН та стилізований тризуб із мечем; праворуч написи: ЄВГЕН КОНОВАЛЕЦЬ (півколом), роки життя 1891 – 1938 (унизу).

coin Євген Коновалець 2021

У травні НБУ випустив пам’ятні монети, присвячені 100 років НАВС, українському письменнику Василю Стефанику та Київській Фортеці.

Також НБУ випустив золоту пам’ятну монету номіналом 1 грн, присвячену князю Київському Володимиру Великому.

Джерело: finclub.net.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я