Презентували практичний посібник, який допоможе батькам заохотити дітей до читання

0

Презентували практичний посібник «Живі письменники. Батькам», який допоможе батькам заохотити дітей до читання. До створення посібника долучитися «ГО «Смарт освіта» та ДУ «Український інститут книги». Про це повідомляє uacrisis.org.

Посібник вміщує описи 50 дібраних експертами книжок сучасних українських письменників, а також запитання для бесід із дитиною про зміст, ідеї для спільної гри, коментарі психолога.

За допомогою цих книг і рекомендацій батьки зможуть  знайти теми для розмови, роздумів, погратися, трансформувати напругу і просто стати ближчими з дитиною. «Ми опікуємося читанням в Україні. Для учнів початкової школи є проект «Живі письменники», де сучасні письменники розповідають про свої книжки. Відгалуженням цього напрямку є цей посібник, щоб допомогти не лише вчителям, а й батькам привчати дітей до читання», – розповіла Анастасія Євдокимова, начальниця відділу промоції читання Українського інституту книги. «Для багатьох батьків читання чи нечитання дитини є мірилом успішності виховання. Але коли ваша дитина почала читати – не спішіть радіти. Інтерес до певної літератури чи теми може як швидко виникнути, так і зникнути. Головне – перетворити читання не на покарання, а на задоволення», – зазначила Марічка Падалко, ведуча телеканалу  «1+1». 

Запропоновані в добірці книги стосуються важливих та актуальних тем для дітей 6–10 років. Рекомендовані книжки розраховані на різний рівень читацької компетентності – як для дітей, котрі тільки починають читати, так і для вправних читачів. Під описом кожної книжки є теги: тематичні  (пригоди, тварини тощо) і психологічні (наприклад, дорослішання, пошук свого “я”). За ними батьки можуть обрати найактуальніше для їхньої дитини. Два основні блоки — «Про що поговорити» та «Як із цим гратися» – орієнтуватимуть у напрямах роботи. Ігри та творчі завдання до текстів поглиблять сприйняття і сприятимуть розвитку творчого мислення.

Окремі книжки мають додаткові QR-коди, за якими міститься додаткова інформація (анімаційні відео, ігри) або весь текст у відкритому доступі. Книжки на складні теми (втрата, агресія, дискримінація) містять докладні коментарі психолога про те, на що варто звернути увагу під час читання й обговорення. «Сучасні діти живуть у цифрову епоху. Їм часто бракує живих контактів, вони бувають самотніми, дуже чутливими, але водночас не до кінця усвідомлюють власні емоції. Читання разом із дорослими стає для них не тільки розвитком навички, а й психотерапією, тренінгом з емпатії, коли твориться спільний емоційний та ціннісний простір, а герої книжок перетворюються на безпечних провідників у стабільний світ. Дітям цікавіше читати, якщо є з ким обговорювати прочитане. Це одна з форм родинного спілкування», — прокоментувала Світлана Ройз, дитяча та сімейна психологиня. 

«Родинне читання – це не лише прекрасна сімейна традиція, яка залишиться теплим спогадом дитини на все життя, але й потужний внесок, який батьки можуть зробити для її розвитку. Міжнародне дослідження PISA доводить: ті учні, яким батьки багато читали змалечку і під час навчання в початковій школі, досягають кращих результатів у навчанні, ніж інші учні. Ще на успішність позитивно впливає обговоренням різних тем, щоденних подій та шкільного життя. Цей посібник вміщає як чудові тексти для читання з дитиною і читання самою дитиною, так і плани бесід для ще більшого занурення у світ книжок», — зазначила Галина Титиш, очільниця ГО «Смарт освіта» та укладачка посібника.  Посібник доступний відкритому доступі на сайті Нової української школи

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я