Професор зі Швеції передасть Україні картину 18 століття: у чому її цінність

0

Професор Торе Хальстрем зі Швеції подарував Україні картину «Свята Варвара». Він так вирішив, тому що саме у Володимирському соборі в Києві зберігаються мощі святої великомучениці Варвари.

Джерело:телеграм Олександра Ткаченка

Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко пояснив, що картина «Свята Варвара» прибуде в Україну наприкінці травня 2021 року. Її передадуть до Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

Швед подарує картину XVIII століття

Олександр Ткаченко розповів, що автор картини «Свята Варвара» невідомий. Щоправда, він припускає, що це міг бути іспанець. 

А подарував картину Україні громадянин Швеції, доктор медицини і філософії, почесний професор Сальгренської медичної академії Гетеборзького університету Торе Хальстрем. Швед володіє картиною з 1994 року.

Цей дарунок надзвичайно символічний для України, особливо в часи збройної агресії Росії. Адже свята Варвара вважається покровителькою артилеристів, саперів, військових інженерів, ракетників, металургів, гірників, шахтарів,
– написав Ткаченко.

Він також пояснив, що картину «Свята Варвара» занесуть до фондів Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

«Передача картини саме до цього музею має ще й символічне значення, адже Варвара Ханенко шанувала свою покровительку – святу Варвару і збирала художні твори з її зображенням», – пояснив рішення очільник Мінкульту.

Додав також, що він дякує шведу за шляхетний учинок, а при атрибуції та експонуванні картини зазначать ім’я дарувальника – професора Торе Хальстрема.

Автор: Діана Квасневська

Джерело: 24tv.ua.


Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я