Різдвяні зустрічі із Сашком Дерманським

0

Напередодні Різдва Центральна районна бібліотека «Свічадо» Святошинського району запросила молодших школярів Київського ліцею «ЕКО» №198 на зустріч із сучасним дитячим письменником Сашком Дерманським.

Розпочався захід з імпровізованого «хору» учнів 1, 2, 3 класів, які на запитання модераторки творчої зустрічі Дар’ї Приходської наввипередки розповідали про те, що вони відвідують бібліотеку, що читають книжки самі, без допомоги тат і мам, і що їм дуже подобаються «чудернацькі» твори Сашка Дерманського.


Сашко Дерманський підхопив жваву розмову і представив школярам щойно видану книгу «Лізла жаба по драбині» (ВСЛ, 2023) ‒ збірочку віршованих лічилок-жмурилок і загадок-шарад. Малеча з радістю погралася в лічилки:
 
У дворі сніговики
Шикувались у рядки.
Кожен має по мітлі,
Ще й відро на голові.
 
А найменший сніговик
Щойно був — і раптом зник.
Раз, два, три, чотири, п’ять ‒
Я іду його шукать!
 
А також діти із захватом розгадували загадки і принагідно навіть збагачували словниковий запас:
 
Хто вмиватися не любить,
Хто брудний, немов примара,
Хто не чистить зранку зуби,
Тому ймення ‒ … (нечупара)
 
Кит, повірте, отакий ‒
І великий, і важкий.
Важить він багато тонн,
хоч і їсть дрібний … (планктон)
 
Письменник нагадав дітям про раніше видані книги. Кожну назву діти коментували вигуками «Я це читав / читала!»: «Чудове Чудовисько», «Казки Дракона Омелька», «Бигимоти ‒ не медмеді» та ін. Повідомив, що у 2024 р. будуть перевидані й проілюстровані його книги «Мері», «Жменька тепла», «Танок Чугайстра», серія книг про Маляку («Маляка ‒ принцеса Драконії», «Маляка і Навіжений дракон», «Маляка і Гаплик», «Маляка і Велика Маня», «Маляка і Крококовть»).

Розповів, що окрім вигаданих і казкових оповідей, у нього з’явилися й реальні історії. У зв’язку з агресією російської федерації, від якої потерпає Україна, Сашко Дерманський написав книгу про врятованих від загарбників звірят «Клуб врятованих. Непухнасті історії» (Vivat, 2023). Також письменник анонсував видання ще однієї своєї книжки для дітей у 2024 р. ‒ «Бібіка на прізвисько комашка».

На запитання дітей, чи важко писати книжки, скільки йому років, чи писав він твори про футбол і як йому вдається вигадувати такі чудернацькі пригоди й слова, Сашко Дерманський відповів, що писати книги ‒ це праця, хоч і улюблена, але тривала, інтелектуальна, емоційна. Коли треба не лише вигадати історію, а й викласти її так, щоб вона легко читалася, водночас була пізнавальною і розвивала мовлення юних читачів. Так, він ‒ дорослий чоловік, але коли пише ‒ почувається 12-річним хлопчаком, бо проживає всі пригоди й відкриття своїх героїв разом із ними. Звісно, як усі нормальні хлопці, Сашко Дерманський любить футбол і написав історію про легендарного футболіста Пеле (див. книгу «Сашко Дерманський про Авіценну, Олександра Суворова, Олександра Довженка, Уолта Диснея, Пеле (Грані-Т, 2007, серія «Життя видатних дітей»).

Серед героїв його книг багато знайомих казкових персонажів і міфологічних істот: король, принцеса, дракон, чудовисько, поганисько, привид, чугайстер, ‒ але у книгах Сашка Дерманського вони мають свої надзвичайні історії. Незвичайні слова ‒ це лексична гра і часів мого дитинства, поділився письменник секретами творчості, і спостереження за сучасними дітьми, які часом дуже вдало модифікують звичайні слова: чудове чудовисько, царство яблукарство, бигимоти ‒ не медмеді, стонадцять халеп, крококовть, прикольні вірші, неперевіршені задачі, корова часу та ін. 

Зустріч із сучасним дитячим письменником стала своєрідним подарунком школярам Київського ліцею №198 напередодні різдвяних свят. Окрім жвавої розмови, діти  мали змогу сфотографуватися з улюбленим автором. Потім тривала автограф сесія. Не всім дітям вистачило книг, які вони хотіли придбати, тому Сашко Дерманський пообіцяв приїхати до школярів ще раз.

Враженнями про зустріч із письменниками поділилися:
 
Вікторія Мохова, учителька 2Б класу Київського ліцею «ЕКО» №198:
Дуже вдячні районній бібліотеці «Свічадо» за надану можливість поспілкуватися з автором сучасної дитячої української літератури Сашком Дерманським, улюбленим письменником школярів. Зустріч була теплою, щирою, безпосередньою. Малеча в захваті від живого спілкування з письменником, адже це дуже важливо у наш нелегкий час. Діти ставили багато запитань, із захопленням слухали уривки з його нової книги. Довго не хотіли відпускати письменника.
 
Маргарита, учениця 2Б класу Київського ліцею «ЕКО» №198:
Сьогодні Вікторія Василівна запросила нас у музичний зал. А там на нас чекав письменник Сашко Дерманський! А в нього багато книжок! Він розповів нам про нову книжку ‒ «Лізла жаба по драбині». У ній багато малюнків. Разом із письменником ми читали лічилки й загадки. Було весело!
 
Назарій, учень 3В класу Київського ліцею «ЕКО» №198:
Сьогодні у нас була зустріч із Сашком Дерманським. Я дуже люблю цього письменника, бо він написав про вужа Ониська. Я запитав, скільки книжок він написав. Виявляється ‒ понад 40! Мені дуже сподобалася ця зустріч!


Довідка
Сашко Дерманський (псевдоніми Сашко Володарський, Назар Діброва) ‒ сучасний український дитячий письменник. Член Національної спілки письменників України (2006). Автор 41 книжки, 6 аудіокниг та 2  інтерактивних книжок для дітей. Окремі твори Сашка Дерманського відзначені книжковими преміями: книжка «Мері» (А-ба-ба-га-ла-ма-га) ‒ переможець конкурсу «Книга року ВВС ‒ 2018» в номінації «Дитяча книга року ВВС»; книжка «Арктична пасіка» увійшла до трійки фіналістів премії «Експресо. Вибір читачів — 2019». Книжка «Різдвяна крамничка тітоньки Мальви» (А-ба-ба-га-ла-ма-га) — переможець всеукраїнського рейтингу «Книжка року‒2021» у номінації «Дитяче свято».

Ніна Головченко

Фото Ірини Голобородько


 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я