Ющенку вручили медаль Ґарета Джонса за поширення правди про Голодомор

0

Третього президента України Віктора Ющенка нагородили відзнакою «Медаль Ґарета Джонса. Правда і Честь», яку вручають за висвітлення Голодоморів та сприяння відновленню історичної правди про цей геноцид. Про це повідомила кореспондентка Читомо. 

«Коли ми говоримо про одну із найбільших наших трагедій — голод 20-х, 30-х, 40-х років, треба пам’ятати, що ця тема до 1991 року була повністю закритою. У нас не було навіть студентів, які б захищали реферати про це. Проте через цілу низку національних конференцій крок за кроком ми відкрили цю тему, поставили у статус закону, дали собі завдання зрозуміти масштаб. Якщо правильно науково оцінити масштаб, можна наблизитися до відповіді, чому це сталося», — зазначив Ющенко у своїй промові.

Вручення відбулося у стінах Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Відзнакою «Медаль Ґарета Джонса» Віктора Ющенка нагородив директор інституту Володимир Різун.

«У 1932-1933 роках діяла заборона для українців покидати свої національні землі, голод торкався тільки етнічних земель України. Це виключеність підходу російської центральної влади, яка за основу своєї політичної матриці взяла диктатуру», — розмірковував Ющенко.

Також прочитав уривок Тараса Григоровича Шевченка «Осії. Глава XIV»: «Мій любий краю неповинний! За що тебе Господь кара, карає тяжко? За Богдана, та за скаженого Петра». І перефразував ці рядки у сучасну інтерпретацію: «Тарас Григорович іншими словами каже: шановні українці, якщо вас турбує питання, звідки корінь вашого лиха,— з росії».

У коментарі Читомо Віктор Ющенко розповів, що рекомендує для читання такі книжки про Голодомор, які сам прочитав 2023 року: 

  • «Геноцид українців 1932-1933 за матеріалами досудових розслідувань» Олександри Петришиної, Миколи Герасименка, Олесі Стасюк, видавництво «Право», 2022 рік;
  • «Механізми творення Голодомору: хлібозаготівельні кампанії 1931–1933 рр. на Дніпропетровщині», упорядниця Наталя Романець, Національний музей Голодомору, 2023 рік;
  • «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо. Матеріали міжнародного форуму» Олесі Стасюк і Володимира Сергійчука, видавництво «Право», 2021 рік;
  • «Ціна правди» Ґарета Джонса, видавництво «Жнець», 2019 рік.

«Нині порядок денний крутиться навколо теми Голодомору різних років», — Ющенко показав розписані сторінки книжок маркером і олівцем: «Це ще гарний варіант, бо решту я виношу на поля. Тут є розділи, з яких я беру щось цікаве на тему, що треба пропустити через себе».

Окрім Ющенка, відзнаку також отримали:

  • Левко Лук’яненко — правозахисник, почесний голова Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду в Україні (1994 – 2000), автор публікацій про Голодомори в Україні, Герой України (посмертно).
  • Олександр Панченко — журналіст, дослідник, автор журналістських публікацій про Голодомор.
  • Михайло Сидоржевський — журналіст, головний редактор “Української літературної газети”, автор публікацій про трагедію Голодоморів на Житомирщині, голова Національної спілки письменників України.

Віктор Ющенко — третій Президент України, ініціатор вшанування пам’яті жертв Голодоморів в Україні на державному рівні, автор книжки «Недержавні таємниці» та інших публікацій, де висвітлено тему Голодомору.

«Медаль Ґарета Джонса» — відзнака, заснована Інститутом журналістики КНУ імені Тараса Шевченка у 2019 році в пам’ять про відомого валлійського журналіста Ґарета Джонса, який першим розповів світові про геноцид в Україні 1932-1933 років. 

У попередні роки нагородою були також відзначені Лариса Івшина, Володимир Сергійчук, Василь Марочко, Джеймс Мейс, Андреа Халупа, Леонід Мужук, Мирослава Прихода та інші.

Як повідомлялося, стрічку «Ціна правди» Аґнєшки Голланд про Ґарета Джонса виклали у вільний доступ.

Читайте також: Людина, яка забагато знала: найважливіші факти про Ґарета Джонса

Фото: Дарина Головань

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я