У 2023-му році на Львівщині демонтували 312 совєтських пам’ятників

0

Львівщина першою в Україні повністю завершила процес декомунізації й переходить до формування політики героїзації. Про це повідомив голова Львівської обласної військової (державної) адміністрації Максим Козицький на своїй фейсбук-сторінці.

Останній демонтований монумент — пам’ятник у селі Кустин Лопатинської громади. Монумент зображував фігуру жінки з мечем. Нижче на постаменті була присвята мешканцям села, які загинули «на фронтах великої вітчизняної війни».

«Радіємо, що стали прикладом для інших областей, які зараз створюють при військових адміністраціях аналогічні робочі групи з декомунізації. Жодної копійки з обласного бюджету на повалення цих “бовванів” не витрачали. Прибрати їх допомогли небайдужі місцеві жителі», — зазначив Максим Козицький.

Секретарка обласної робочої групи з питань декомунізації Анна Герич повідомила, що наступним напрямом діяльності стане формування політики героїзації. 

«Вшановувати пам’ять і плакати — не завжди те саме, що вшановувати справді геройство українських військових», — наголосила секретарка обласної робочої групи з питань декомунізації Анна Герич.

Крім того, перший заступник голови Львівської ОДА і голова робочої групи з питань декомунізації Андрій Годик повідомив, що серед 312 демонтованих совєтських пам’ятників були монументи, присвячені воїнам совєтської армії, обеліски, фігури колгоспниць та «скорботних матерів». 

Найбільше совєтських пам’яток було у Львівському районі — 78, у Червоноградському — 62, а у Золочівському — 51.

Як повідомлялося, в Україні демонтували щонайменше 34 памʼятники та памʼятні знаки на честь російського поета Алєксандра Пушкіна.

Читайте також: Оптика деколонізації: як мають змінитися музеї книги

Чільне фото: Максим Козицький

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я