У Парижі розповіли про руйнування культурної спадщини України через війну

0

У Парижі відбувся захід «Культурна спадщина постраждалої від війни України», під час якого було представлено результати майже річної роботи з документування порушень міжнародного гуманітарного права у сфері захисту культурної спадщини.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

«Культурна спадщина України є унікальною та невід’ємною складовою всесвітньої спадщини, і навіть часткова її втрата стане справжньою трагедією не лише для українського народу, але й для всього світу. Я вірю, що співпраця з громадськими організаціями, такими як «Кримський інститут стратегічних досліджень», а також підтримка світової спільноти, зокрема ЮНЕСКО, допоможе розробити ефективні механізми збереження культурної спадщини України. Адже Україна, як жертва російської збройної агресії, особливо відчуває гостру потребу у посиленні міжнародних зусиль для захисту своєї національної та світової спадщини, забезпечуючи її збереження для майбутніх поколінь», – сказала під час заходу представниця Департаменту культурної спадщини МКІП Ліна Дорошенко.

Вона також поінформувала про масштаби розграбування та знищення російськими загарбниками культурних цінностей, кількість яких досі залишається невизначеною. Проте МКІП продовжує фіксувати пошкодження об’єктів культурної інфраструктури та спадщини.

Крім того, заплановано також впровадження навчальних програм для військових з метою дотримання норм міжнародного гуманітарного права та збереження культурних цінностей під час війни, і робота над збереженням культурних цінностей на територіях, що постраждали від руйнування дамби Каховської ГЕС.

Захід був організований у Парижі Громадською Організацією «Кримський інститут стратегічних досліджень» та Інститутом археології НАНУ за підтримки Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України та за сприяння Інституту археології НАНУ.

Як повідомлялося, внаслідок російської агресії в Україні зруйновано або пошкоджено 863 об’єкти культурної спадщини.

Фото: МКІП

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я