У Раді працюють над удосконаленням законодавства щодо охорони культурної спадщини

0

Верховна Рада, Міністерство культури та інформаційної політики, ЮНЕСКО, експерти та громадськість працюють над усуненням прогалин у законодавстві щодо охорони культурної спадщини держави.

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв у коментарі Укрінформу.

«Наш парламентський комітет разом з ЮНЕСКО та Міністерством культури й інформаційної політики, разом з усім експертним середовищем, з громадським сектором, хочемо щонайменше вирішити найбільш гострі питання, які поставила повномасштабна війна у галузі культурної спадщини та її охорони», — зазначив народний депутат.

За його словами, потрібно не лише обговорити проблематику на експертному рівні, «а отримати конкретні рішення у вигляді конкретних законодавчих ініціатив».

«В усіх експертів головний висновок щодо українського законодавства — воно дуже строкате, зокрема у галузі культурної спадщини, адже створювалось в різний період життя незалежної Української держави. Саме тому воно частково не відповідає реаліям сьогодення», — наголосив Потураєв.

Голова парламентського комітету зауважив, що законодавство у галузі культурної спадщини та її охорони має прогалини та комплекс проблем, «які існують фактично по всьому спектру від збереження археологічних пам’яток, історичних будівель до належного зберігання заповідних зон, роботи наших музеїв тощо».

Він підкреслив, що держава також має вдосконалити законодавство щодо незаконного видобутку та привласнення державних культурних, археологічних цінностей, які потім продаються контрабандистами на міжнародному чорному ринку.

«Держава таким чином втрачає те, що не мала би втрачати. Тому потрібно знайти вирішення усім вищезгаданим питанням шляхом вдосконалення українського законодавства. Будемо над цим активно працювати», — підсумував народний депутат.

Як повідомляв Укрінформ, ЮНЕСКО оголосило відкритий конкурс пропозицій для синхронізації українського законодавства у сфері охорони культурної спадщини з відповідними міжнародними інструментами.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я