Україна лідирує у конкурсі з поширення літературних творів програми «Креативна Європа»

0

Україна є лідером серед 40 країн у конкурсі «Поширення європейських літературних творів», що проходить у рамках програми ЄС «Креативна Європа».

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформі сказав співробітник Бюро програми ЄС “Креативна Європа” в Україні Микола Ульянов.

«З найбільш популярних конкурсів є конкурс «Європейські проєкти співпраці». Це є одним з флагманських конкурсів загалом, зокрема, у підпрограмі «Культура». І Україна має особливі результати, вона є чемпіоном серед усіх 40 країн за конкурсом «Поширення європейських літературних творів». Він, до речі, і зараз ще відкритий, дедлайн — 16 квітня», — сказав Ульянов.

Він зазначив, що третина всіх перекладів, що були зроблені у межах цього конкурсу в 2023 році, були з української або на українську мову.

За його словами, загалом за 2023 рік було підтримано 28 українських організацій, які здійснюють 32 проєкти «Креативної Європи», і загальний обсяг їх фінансування торік за різними конкурсними програмами становив близько 5 млн. євро.

Ульянов наголосив, що «Креативна Європа» є найбільшою програмою з підтримки культурних та креативних секторів у Європі, і можливості, які надає програма саме для підтримки культури в Україні, є винятковими.

Секторальна менеджерка напряму культури Представництва ЄС в Україні Тетяна Шульга зазначила, що культурна та креативна індустрії є важливими «як для резистентності самої країни, так і її подальшого розвитку».

«Це та рушійна сила, яка провокує зміни, яка провокує діалог стосовно змін. Яка допомагає зшивати країну та допомагає налагодити спілкування між людьми, що, можливо, не завжди поділяють певні цінності або розділені своїм ставленням…», — сказала вона.

Шульга додала, що викликів перед української культурою стає все більше, і необхідно підтримувати її у всіх тих завданнях, які перед нею стоять.

Як повідомлялося, Україна стала учасницею програми «Креативна Європа» у 2016 році. Відтоді українські заявники можуть отримувати грантову підтримку у понад 30 різних конкурсах. Загальний європейський бюджет програми 2021-2027 років становить 2,44 млрд євро.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я